DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE – SVEČANA AKADEMIJA „DVADESET GODINA POSLIJE“

У оквиру 53. Дучићевих вечери поезије, у Културном центру Требиње одржан је централни дио манифестације у част кнезу српских пјесника – свечана академија „Двадесет година послије“.

Овогодишња манифестација одржана је на двадесету годишњицу преноса Дучићевих земних остатака у његов родни град.

Говорећи о значају ове културне манифестације у поздравном говору, градоначелник Требиња Мирко Ћурић нагласио је да је Дучић овдје и инспирација и константа, нарочито у посљедњих 20 година колико је протекло откако се Дучићев прах подигао са америчког тла да би вјечни смирај нашао на Црквини, у Херцеговачкој Грачаници.


„Дучићевим доласком започела је интензивнија реализација његове давно промишљене и добрим дијелом остварене идеје о Требињу као граду културе. С њим на Црквини све нам је једноставније и лакше, па и да спознамо да је тај пројекат добро утемељен, реалистичан и да нуди више него што се могло очекивати. Отуда и наше опредјељење да се ова Дучићева идеја третира као једна од примарних градских интереса и да се култура стави у контекст приоритета, на тај начин обликујући град и стварајући аутентичну и веома атрактивну подлогу за све друге дјелатности и друге пројекте“, рекао је градоначелник Ћурић.

Свечаној академији присуствовао је и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је истакао да је Дучић био прави амбасадор свог Требиња и своје Херцеговине.

„Данас Дучић сабира људе из цијелог свијета у тачку свог исходишта и свога коначишта. Његово име заслужено стоји уз раме са најважнијим дипломатама и пјесницима српског народа. Својом поезијом сврстао је Требиње у највеће градове српске културне баштине. Био је једнако врстан у дипломатији колико и у поезији, оставивши иза себе драгоцјене забиљешке, студије и анализе значајне за српску, али исто тако и за међународну дипломатију“, казао је, између осталог, Милорад Додик.

У бесједи о Јовану Дучићу пјесник Драган Јовановић Данилов навео је да је велики пјесник успио у свом књижевном, али и дипломатском раду, да споји двије ствари које јако тешко и ријетко иду заједно код нас Срба: „Дучић је успио да споји дионизијску, словенску, медитеранску страст и радост писања – с једне стране, и с друге стране једну германску дисциплину, радиност и посвећеност послу“.

Одломке из Дучићевог стваралачког опуса говорили су београдски драмски умјетници Небојша Кундачина, Лепомир Ивковић, Биљана Ђуровић и Маја Кундачина.
Свечану академију својим извођењем уљепшали су примадона Опере Народног позоришта у Београду Јасмина Трумбеташ, вокални солиста Душан Свилар, извођач традиционалне музике Јована Зукановић, те домаћи извођачи Марија Нинковић, Милица Рајковић и Божидар Вучур.

Дучићеве вечери поезије одржане су под покровитељством Града Требиња и Министарства просвјете и културе РС, уз директан пренос на програму Радио-телевизије Републике Српске.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић