DUČIĆEVE VEČERI POEZIJE – SVEČANA AKADEMIJA „DVADESET GODINA POSLIJE“

U okviru 53. Dučićevih večeri poezije, u Kulturnom centru Trebinje održan je centralni dio manifestacije u čast knezu srpskih pjesnika – svečana akademija „Dvadeset godina poslije“.

Ovogodišnja manifestacija održana je na dvadesetu godišnjicu prenosa Dučićevih zemnih ostataka u njegov rodni grad.

Govoreći o značaju ove kulturne manifestacije u pozdravnom govoru, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić naglasio je da je Dučić ovdje i inspiracija i konstanta, naročito u posljednjih 20 godina koliko je proteklo otkako se Dučićev prah podigao sa američkog tla da bi vječni smiraj našao na Crkvini, u Hercegovačkoj Gračanici.


„Dučićevim dolaskom započela je intenzivnija realizacija njegove davno promišljene i dobrim dijelom ostvarene ideje o Trebinju kao gradu kulture. S njim na Crkvini sve nam je jednostavnije i lakše, pa i da spoznamo da je taj projekat dobro utemeljen, realističan i da nudi više nego što se moglo očekivati. Otuda i naše opredjeljenje da se ova Dučićeva ideja tretira kao jedna od primarnih gradskih interesa i da se kultura stavi u kontekst prioriteta, na taj način oblikujući grad i stvarajući autentičnu i veoma atraktivnu podlogu za sve druge djelatnosti i druge projekte“, rekao je gradonačelnik Ćurić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao da je Dučić bio pravi ambasador svog Trebinja i svoje Hercegovine.

„Danas Dučić sabira ljude iz cijelog svijeta u tačku svog ishodišta i svoga konačišta. Njegovo ime zasluženo stoji uz rame sa najvažnijim diplomatama i pjesnicima srpskog naroda. Svojom poezijom svrstao je Trebinje u najveće gradove srpske kulturne baštine. Bio je jednako vrstan u diplomatiji koliko i u poeziji, ostavivši iza sebe dragocjene zabilješke, studije i analize značajne za srpsku, ali isto tako i za međunarodnu diplomatiju“, kazao je, između ostalog, Milorad Dodik.

U besjedi o Jovanu Dučiću pjesnik Dragan Jovanović Danilov naveo je da je veliki pjesnik uspio u svom književnom, ali i diplomatskom radu, da spoji dvije stvari koje jako teško i rijetko idu zajedno kod nas Srba: „Dučić je uspio da spoji dionizijsku, slovensku, mediteransku strast i radost pisanja – s jedne strane, i s druge strane jednu germansku disciplinu, radinost i posvećenost poslu“.

Odlomke iz Dučićevog stvaralačkog opusa govorili su beogradski dramski umjetnici Nebojša Kundačina, Lepomir Ivković, Biljana Đurović i Maja Kundačina.
Svečanu akademiju svojim izvođenjem uljepšali su primadona Opere Narodnog pozorišta u Beogradu Jasmina Trumbetaš, vokalni solista Dušan Svilar, izvođač tradicionalne muzike Jovana Zukanović, te domaći izvođači Marija Ninković, Milica Rajković i Božidar Vučur.

Dučićeve večeri poezije održane su pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture RS, uz direktan prenos na programu Radio-televizije Republike Srpske.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković