ДАШАК ТЈЕНТИШТА И „НЕКТАР ОК ФЕСТА“ У ТРЕБИЊУ

„Нектар ОК Фест караван“, покренут од стране ОК тима у циљу креирања културних садржаја и програма у БиХ, који су готово у потпуности били обустављени у протеклом периоду, данас је стигао у Требиње.

Директор фестивала Дубравко Сувара навео је да се програм „Нектар ОК Фест каравана“ реализује у сарадњи са институцијама културе у градовима које Караван обилази, а намјера организатора је да се та сарадња настави и у будућности.

„Покретање пројекта била је и наша одговорност према публици која нам је током посљедњих шест година пружила повјерење и пратила наш фестивал на Тјентишту. Програм Каравана доноси концерте, промоције књига, изложбу фотографија, филмске пројекције, тј. све оне културне садржаје за које смо остали ускраћени у ранијем периоду“, рекао је Сувара.


Дводневни програм, који се овог викенда реализује у сарадњи са Културним центром Требиње, почео је у рок клубу „Андерграунд“, гдје је оджана промоција књиге Душана Весића „Бунт дјеце социјализма“, која доноси причу о првој генерацији бендова новог таласа југословенске рок културе.

У галерији Културног центра отворена је изложба фотографија „ОК Фест ретроспектива“ аутора Марка Ристића и Ведрана Шевчука. Фотографије су настале у посљедњих пет година током трајања фестивала на Тјентишту и дочаравају фантастичну атмосферу и амбијент у којем се одржавао.

 Изложбу је свечано отворила Слађана Скочајић, замјеник градоначелника Требиња, која је овом приликом истакла да Град Требиње подржава све оно што нашу културу обогаћује.

„Ми културу живимо. Оно што чини Културни центар је посебност, коју Требиње има задовољство и право да истакне. Није простор сам по себи довољан – ако га не оплеменимо, онда можемо да га закључамо. Добро је што у цијелој овој пандемији, Културни центар никада није био закључан, а овај простор никад није био празан“, навела је Слађана Скочајић.


Након отварања изложбе, у позоришној сали Културног центра одржан је концерт Ненада Марића, широј јавности познатијег под именом Краљ Чачка. Вишеструко талентовани Краљ Чачка – академски сликар, пјесник и кантаутор, вечерас је наступио са контрабасистом Миладином Стојковићем. Његова музика, мјешавина џеза, блуза, рокенрола и шансоне била је вечерас прави празник за љубитеље квалитетног звука.

У недјељу, 1. новембра, у 18 часова програм „Нектар ОК Фест каравана“ доноси нам пројекцију документарца „Туста“ редитеља Андреја Коровљева. Филм је биографска прича о Бранку Чрнцу Тусти, фронтмену легендарног панк бенда КУД Идијоти, човјеку који је прерастао музику и постао симбол слободног мишљења и здравог разума.


Од 20 часова очекује нас пројекција филма „Небеска тема – прича о Влади Дивљану“ режисера Младена Матичевића. Ријеч је о документарцу  са елементима играног филма у којем учествују најзначајнији аутори са простора Југославије, који су специјално за ову прилику снимили, и у филму изводе, нове верзије пјесама великана наше музике Владе Дивљана. Овакав ауторски приступ и велики број атрактивних учесника чини овај филм јединственим пројектом који још није виђен на нашим просторима.


Сљедећа станица „ОК Фест каравана” је Зворник, а комплетан програм изводи се у складу са епидемиолошким мјерама које су на снази.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић