„Nektar OK Fest karavan“, pokrenut od strane OK tima u cilju kreiranja kulturnih sadržaja i programa u BiH, koji su gotovo u potpunosti bili obustavljeni u proteklom periodu, danas je stigao u Trebinje.

Direktor festivala Dubravko Suvara naveo je da se program „Nektar OK Fest karavana“ realizuje u saradnji sa institucijama kulture u gradovima koje Karavan obilazi, a namjera organizatora je da se ta saradnja nastavi i u budućnosti.

„Pokretanje projekta bila je i naša odgovornost prema publici koja nam je tokom posljednjih šest godina pružila povjerenje i pratila naš festival na Tjentištu. Program Karavana donosi koncerte, promocije knjiga, izložbu fotografija, filmske projekcije, tj. sve one kulturne sadržaje za koje smo ostali uskraćeni u ranijem periodu“, rekao je Suvara.


Dvodnevni program, koji se ovog vikenda realizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, počeo je u rok klubu „Andergraund“, gdje je odžana promocija knjige Dušana Vesića „Bunt djece socijalizma“, koja donosi priču o prvoj generaciji bendova novog talasa jugoslovenske rok kulture.

U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija „OK Fest retrospektiva“ autora Marka Ristića i Vedrana Ševčuka. Fotografije su nastale u posljednjih pet godina tokom trajanja festivala na Tjentištu i dočaravaju fantastičnu atmosferu i ambijent u kojem se održavao.

 Izložbu je svečano otvorila Slađana Skočajić, zamjenik gradonačelnika Trebinja, koja je ovom prilikom istakla da Grad Trebinje podržava sve ono što našu kulturu obogaćuje.

„Mi kulturu živimo. Ono što čini Kulturni centar je posebnost, koju Trebinje ima zadovoljstvo i pravo da istakne. Nije prostor sam po sebi dovoljan – ako ga ne oplemenimo, onda možemo da ga zaključamo. Dobro je što u cijeloj ovoj pandemiji, Kulturni centar nikada nije bio zaključan, a ovaj prostor nikad nije bio prazan“, navela je Slađana Skočajić.


Nakon otvaranja izložbe, u pozorišnoj sali Kulturnog centra održan je koncert Nenada Marića, široj javnosti poznatijeg pod imenom Kralj Čačka. Višestruko talentovani Kralj Čačka – akademski slikar, pjesnik i kantautor, večeras je nastupio sa kontrabasistom Miladinom Stojkovićem. Njegova muzika, mješavina džeza, bluza, rokenrola i šansone bila je večeras pravi praznik za ljubitelje kvalitetnog zvuka.

U nedjelju, 1. novembra, u 18 časova program „Nektar OK Fest karavana“ donosi nam projekciju dokumentarca „Tusta“ reditelja Andreja Korovljeva. Film je biografska priča o Branku Črncu Tusti, frontmenu legendarnog pank benda KUD Idijoti, čovjeku koji je prerastao muziku i postao simbol slobodnog mišljenja i zdravog razuma.


Od 20 časova očekuje nas projekcija filma „Nebeska tema – priča o Vladi Divljanu“ režisera Mladena Matičevića. Riječ je o dokumentarcu  sa elementima igranog filma u kojem učestvuju najznačajniji autori sa prostora Jugoslavije, koji su specijalno za ovu priliku snimili, i u filmu izvode, nove verzije pjesama velikana naše muzike Vlade Divljana. Ovakav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini ovaj film jedinstvenim projektom koji još nije viđen na našim prostorima.


Sljedeća stanica „OK Fest karavana” je Zvornik, a kompletan program izvodi se u skladu sa epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković