ЗАВРШЕН 64. „ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА“: ТРИЈУМФ ПОЗОРИШТА ИЗ ТРСТЕНИКА

У Културном центру Требиње вечерас је завршена 64. смотра позоришних аматера „Фестивал фестивала“ у оквиру које је публика протеклих седам дана имала прилику да види побједничка позоришна остварења из Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине.

Позоришни комад „Поморанџина кора“ понијело је епитет  најбоље представе у цјелини, а извели су га чланови ансамбла Трстеничког позоришта посљедње такмичарске вечери фестивала.

За цјеловит приступ разобличењу апсурда данашњег свијета у представи „Полицајци“ Драмског студија младих Градског позоришта из Бечеја, Златна маска за најбоље редитељско остварење припала је Игору Павловићу, који је награђен и за најбољу сценографију.

Златна маска за најбољу женску улогу додијељена је Гордани Адамов, за доминацију сценом у представи „Полицајци“, а за најбољу мушку улогу ово признање добио је Диме Коцевски, за ванредну сценску убједљивост у представи „Не клади се на Енглезе“.

Сањи Ћировић и Владу Томовићу уручене су Златне маске за најбољу женску и мушку епизодну улогу, за партнерску повезаност у остваривању блиских ликова у представи „Власт и њена опозиција“.

Златном маском за најбољу колективну игру награђен је Драмски студио младих Градског позоришта из Бечеја („Полицајци“), за најбољу костимографију Јелена Јовић („Поморанџина кора“), а за најбољу ауторску музику композитор Зоран Шугић („Мали Агатон“).

По пропозицијама Фестивала, додијељене су и дипломе жирија које нису предвиђене Златним маскама: Владимиру Самарџићу – за сценску бравуру у тумачењу сценског лика („Арт“) и за колективни напор у истраживању театарске истине – Позоришту младих „ДИС“ из Бањалуке („Мали Агатон“).

Пред свечано уручење фестивалских признања у галерији Културног центра отворена је традиционална изложба фотографија  „Фестивал у објективу“.

Изложено је око шездесет фотографија десетак аутора, најактивнијих  чланова Фото – кино клуба Требиње, насталих током седам фестивалских дана.

Жири, у саставу: проф. др Зоран Ђерић, проф.др Милован Здравковић и Јован Видаковић, одлучио је да је аутор најбоље фотографије са овогодишњег фестивала – Душан Вуковић. Друго мјесто освојила је фотографија  Радоја Елеза, а треће – Катарине Пудар.

Фестивал је званично затворила Слађана Скочајић, начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање.

Извршни продуценти фестивала су Центар за информисање и образовање и Културни центар Требиње, а покровитељи Град Требиње и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић