„POMORANDŽINA KORA“ NA FESTIVALSKOJ SCENI: POTRAGA ZA SOPSTVENIM IDENTITETOM

Posljednje večeri takmičarskog dijela 64. „Festivala festivala“ publici se predstavio ansambl Trsteničkog pozorišta ostvarenjem „Pomorandžina kora“, drugoplasiranom predstavom Republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije.

Rađena po tekstu Maje Pelević, a u režiji Branislave Stefanović, „Pomorandžina kora“ govori o zamkama savremenog društva koje nas primorava da živimo po propagandnom modelu sreće.

Drama prati intimnu ispovijest glavne junakinje koja, pod otrovnim uticajem medija, traga za svojom srećom i bezuspješno nastoji da se uklopi u ulogu koja se od nje očekuje. Promjene i iskušenja sa kojima se susreće u sebi samoj, kao i u okolini u kojoj protiče njen život, želja da bude „obična“ i da se stopi s masom vode je u potragu za smislom i sopstvenim identitetom u jednom prilično izopačenom svijetu.

Diploma protagoniste večeri pripala je Julijani Pavićević.

64. „Festival festivala“ završava se sutra, 30. jula.

U 20 časova zakazano je otvaranje izložbe Foto-kino kluba Trebinje „Festival u objektivu“.

U revijalnom programu festivala biće izvedena muzičko-scenska predstava „Veliki rat na Kosovu i  Metohiji 1914-1918: Jedini put“, rađena u produkciji Doma kulture „Gračanica“ i Srpskog kulturnog kluba „Serbika“. Predstava počinje u 20.30 časova nakon čega slijedi proglašenje pobjednika i  uručenje nagrada.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković