U Kulturnom centru Trebinje organizovan susret pjesnika „U slavu Vuka“ i otvorena izložba „Moja ćirilica“

U organizaciji NVO Srpski kulturni centar „Stefan Nemanja“ iz Podgorice, u galeriji Kulturnog centra večeras je organizovano pjesničko veče afirmisanih srpskih pjesnika iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske pod nazivom „U slavu Vuka“.

Srpski nacionalni savjet već duže vrijeme kroz niz aktivnosti radi na povratku ćiriličkog pisma i njenog korišćenja u državnim institucijama i koordinira aktivnosti u vezi sa očuvanjem srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.

„Mi smo se kao Savjet konstituisali u okviru Vlade Crne Gore da bismo čuvali identitet srpskog naroda – kulturu, tradiciju, vjeru i nacionalnost. Jedna od naših aktivnosti je i ovo veče posvećeno Vuku Karadžiću i izložba „Moja ćirilica” sa kojom smo obišli veliki broj gradova u regionu. Nadamo se da ćemo nastaviti sa ovim manifestacijama radi promovisanja zajedništva srpskog naroda na prostorima Srbije, Crne Gore i Republike Srpske“, rekao je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore dr Momčilo Vuksanović.

Izložbu „Moja ćirilica – Srpski pišem i zborim“ priredila je grafički dizajner, slikar i ikonopisac Olgica Stefanović iz Novog Sada.

Dragan Alorić iz Srpskog informativnog kulturnog centra „Stefan Nemanja“ iz Podgorice naveo je da je ova izložba vrlo zanimljiva jer su u njoj simboli iz naše istorije, kulture, religije, našeg identiteta, a svako slovo označava poneki simbol.

„U nekoliko gradova smo do sada prošetali sa ovom izložbom. Krenuli smo iz Pljevalja, išli smo preko Berana, Podgorice i Prijepolja, a pohvalićemo se da smo ovu izložbu otvorili i u centru Vukovara, tamo gdje se ćirilica najviše progonila“, istakao je Alorić.

 Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković