U Kulturnom centru održano predavanje „Izvorno vaspitanje kao put do zdrave, funkcionalne i zadovoljne porodice i pojedinca“

Srpsko udruženje „Ћирилица“ iz Trebinja, Kulturni centar i Fondacija „Milica Novković – Izvorno vaspitanje“ organizovali su predavanje „Izvorno vaspitanje kao put do zdrave, funkcionalne i zadovoljne porodice i pojedinca“.

Predavanje, koje je priređeno u galeriji Kulturnog centra, održao je dr Dragan Novković.

On je istakao da se Milica Novković zalagala za način vaspitanja bez kazni i nagrada, nastao u Srbiji 1932, a čiji je tvorac pedagog prof. Petar Savić u djelu „Nova škola“. Milica Novković ga je, kao profesor književnosti, 25 godina primjenjivala te shvatila da se principi stvaralačkog vaspitanja mogu primjeniti i na porodicu.

„Akcenat današnjeg predavanja je na tome da je potpuno pogrešno pokušavati rešiti problem škole bez uvezivanja porodice, kao što je i problem porodice vrlo teško rešavati ukoliko i škola nije uključena u sve to. Početak ove priče seže nekih stotinu godina unazad i potpuno je vezan za naš narod. Nadam se da će nakon ove priče nešto od toga i u Trebinju zaživeti u praksi”, naveo je Dragan Novković.

On dodaje da Fondacija „Milica Novković – Izvorno vaspitanje“ za cilj ima njegovanje, razvoj i nastavak implementacije djela koje je Milica ostavila iza sebe.

Vedrana Pavićević, član „Ćirilice“, kaže da je ovo udruženje okupljeno oko ideje da danas posebno treba obratiti pažnju na porodicu i školu, koje čine osnovu svakog društva. Ideje Milice Novković, prema njenim riječima, jako su vrijedne jer su alternativa nekim postojećim sistemima koji očigledno ne rade dobro:

„Milica je bila profesor i svoj radni vijek provela je u školi. Oprobala je svoje metode nebrojeno puta i svaki put je došlo do pozitivnih promjena. Pošto ovdje u publici vidimo dosta prosvjetnih radnika i roditelja, nadamo se da će, ako ne frontalno kroz sistem, onda kroz nastavnika pojedinca, te ideje ući u naše škole i porodice“.

Predavanje je održano pod pokroviteljstvom Elektroprivrede Republike Srpske.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković