„Kod kneza na balu“: Održana svečana akademija u čast Dučiću

U pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje večeras je održana svečana akademija „Kod kneza na balu“, centralni dio 56. „Dučićevih večeri poezije“.  

U pozdravnom govoru, predsjednik Savjeta „Dučićevih večeri poezije“ i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je Dučićevo Trebinje postalo istinsko „izvorište kulture“ i nepresušno „vrelo poezije“, koje okuplja sve one koji u ljepoti i treptaju srca traže i pronalaze smisao života.

„Zahvaljujući velikom Dučiću i njegovom projektu Trebinje – grad kulture, donedavno geografska periferija postala je središte duhovnosti i kulture, koji su najbolji čuvari imena, tradicije, pa i prostora na kome brojimo vijekove te je dolazak u Trebinje, na bilo koju manifestaciju, a pogotovo na ‘Dučićeve večeri poezije’, odavno postalo stvar prestiža“, naveo je gradonačelnik Ćurić.

Posebnu dobrodošlicu Ćurić je uputio pjesnicima koji su i ove godine došli da bi svoj stih i svoju riječ kazali podno „Dučićevog brega“, ispod Leutara, da još jednom provjere njen zvuk i eho.

„Kažu da ovdje, u Dučićevom zavičaju, ona umilnije i glasnije odzvanja. Njen eho nam je danas svima potrebniji, možda više nego ikad, jer odvajkada za poeziju kažu da je to jedina, nepatvorena istina duše i srca, koja miluje i oplemenjuje. Istinita pjesnička riječ tvori poeziju, onu bezvremenu, onu koja ostaje nepotkupljivi svjedok i vremena u kome nastaje i istine koja ostaje“, dodao je Ćurić.

Besjedu o Dučiću večeras je govorio Selimir Radulović, pjesnik i upravnik Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu. On je naveo da su u poeziji kneza srpske poezije poetski i muzički dar do te mjere srasli, da se obično kazivalo da je jednom rukom pisao, a drugom svirao.

„Jednom rečju, bez njega se prosto srpsko pesništvo ne može zamisliti. Njegove pesme nisu samo ušle u naš unutrašnji, već i u naš svakidašnji život. Otmena lirska reč Jovana Dučića melem je na gnojnu ranu savremene srpske, ali i svake druge duše“, kazao je Radulović.

U umjetničkom programu svečane akademije nastupili su združeni horovi „Tribunija“ i hor Srednje muzičke škole pod dirigentskom palicom Aleksandre Rajković, Dječji hor „Bubamarac“ pod rukovodstvom Milisava Sukonjice, Biljana Đurović, glumica Narodnog pozorišta iz Beograda, glumac Ljubo Božović, Marko Kovač, pijanista i kompozitor iz Beograda, Dejan Maksimović, prvak Opere Narodnog pozorišta Beograd, Danijela Jovanović, prvakinja Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Nevena Živković, pijanista Narodnog pozorišta Beograd.

Sutra 5. novembra, sa početkom u 19 časova, trećeg dana „Dučićevih večeri poezije“, koje se održavaju u pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje, na programu je pjesničko veče „Na Dučićevom putu“.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković