U KULTURNOM CENTRU TREBINJE ODRŽANA PREZENTACIJA FILMSKOG MAGAZINA „CAMERA LUCIDA“

У галерији Културног центра Требиње вечерас је одржана презентација првог црногорског филмског магазина Camera Lucida“.

Camera Lucida“, први црногорски онлајн магазин, посвећен је филмској критици, а садржи и темељне теоретске текстове, интервјуе, извјештаје са фестивала и анализе филмских трендова и феномена.

Гошћа вечери била је  Маја Богојевић, теоретичарка филма и филмска критичарка, оснивачица и главна и одговорна уредница „Camerе Lucidе“, која је овом приликом, поред представљања магазина, говорила и о филмској критици данас.

„Camera Lucida“ је оригиналан и на овим просторима риједак мултилингвистички часопис волонтерског тима, посвећен, прије свега, визуелној култури и филму, са циљем помјерања граница филмског знања, образовања, филмских институција и продукција.

 

„Часопис је покренут са идејом да буде за локалну, регионалну читалачку публику, али је временом постао један мултилингвистички пројекат, тако да имамо филмове и на енглеском и француском језику.  „Camera Lucida“  има сарадњу са великим и у свијету филма моћним часописима, као што су амерички „Филм комент“ (Film Comment“) и  Њујорк тајмс“ („The New York Times“)  и француски часопис  „Каје де синема“  („Cahiers du Cinéma“) , изјавила је  Маја Богојевић.

Она је објаснила разлику између филмске критике и филмског приказа и указала на то колико је филмска критика озбиљна, а колико је запостављена. Говорила је о улози филмских критичара, ко су филмофили данас, колико је филмска критика потребна, посебно у данашњем свијету дигитализације и све већег броја блогера и ко је чита, те колико она може допринијети промоцији филмске културе и умјетности.

Према ријечима Маје Богојевић, „Camera Lucida“ тежи да истражигранице филмског знања, филмских институција и продукција, испита и изазове доминантне теоријске и индустријске концепте и оквире и надахне иновације најбоље праксе за садашњу и будућу филмску умјетност.

 

Душка Ђајић