U KULTURNOM CENTRU TREBINJE ODRŽANA PREZENTACIJA FILMSKOG MAGAZINA „CAMERA LUCIDA“

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je održana prezentacija prvog crnogorskog filmskog magazina Camera Lucida“.

Camera Lucida“, prvi crnogorski onlajn magazin, posvećen je filmskoj kritici, a sadrži i temeljne teoretske tekstove, intervjue, izvještaje sa festivala i analize filmskih trendova i fenomena.

Gošća večeri bila je  Maja Bogojević, teoretičarka filma i filmska kritičarka, osnivačica i glavna i odgovorna urednica „Camere Lucide“, koja je ovom prilikom, pored predstavljanja magazina, govorila i o filmskoj kritici danas.

„Camera Lucida“ je originalan i na ovim prostorima rijedak multilingvistički časopis volonterskog tima, posvećen, prije svega, vizuelnoj kulturi i filmu, sa ciljem pomjeranja granica filmskog znanja, obrazovanja, filmskih institucija i produkcija.

 

„Časopis je pokrenut sa idejom da bude za lokalnu, regionalnu čitalačku publiku, ali je vremenom postao jedan multilingvistički projekat, tako da imamo filmove i na engleskom i francuskom jeziku.  „Camera Lucida“  ima saradnju sa velikim i u svijetu filma moćnim časopisima, kao što su američki „Film koment“ (Film Comment“)  Njujork tajms“ („The New York Times“)  i francuski časopis  „Kaje de sinema“  („Cahiers du Cinéma“) , izjavila je  Maja Bogojević.

Ona je objasnila razliku između filmske kritike i filmskog prikaza i ukazala na to koliko je filmska kritika ozbiljna, a koliko je zapostavljena. Govorila je o ulozi filmskih kritičara, ko su filmofili danas, koliko je filmska kritika potrebna, posebno u današnjem svijetu digitalizacije i sve većeg broja blogera i ko je čita, te koliko ona može doprinijeti promociji filmske kulture i umjetnosti.

Prema riječima Maje Bogojević, „Camera Lucida“ teži da istražigranice filmskog znanja, filmskih institucija i produkcija, ispita i izazove dominantne teorijske i industrijske koncepte i okvire i nadahne inovacije najbolje prakse za sadašnju i buduću filmsku umjetnost.

 

Duška Đajić