U KULTURNOM CENTRU TREBINJE ODRŽANA PROMOCIJA STRIPA „PONORI ZLA“(video)

Večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje održana promocija strip-romana „Ponori zla“ autora Jovana Bratića.

Bratić je svoju ljubav prema stripu i istoriji objedinio u ovoj istorijskoj drami, koja kroz 205 stranica i 1 050 kadrova, svjedoči o stradanjima Srba u Nevesinju i Istočnoj Hercegovini tokom Drugom svjetskog rata. On je kroz ovaj strip-roman želio da skrene pažnju na junačka djela naših predaka i na neke događaje za koje je osjetio da nisu dovoljno apostrofirani, o kojima se predugo ćutalo ili se o njima govorilo, kako on navodi, na pogrešan način.

 

„Želio sam da na neki način ispravim te nepravde koje su učinjene pojedinim ličnostima. U prethodnim romanima uključivao sam stvarne likove i trudio se da, što je moguće jasnije, definišem njihov lik i karakter. U ovom stripu cilj mi je bio da akcenat stavim na događaje. Te ličnosti su postojale i oni koji su pratili istorijski kontekst i koji su upoznati sa istorijskim činjenicama, mogu prepoznati likove pod pseudonimima“, izjavio je Bratić.

„Ponori zla“ su svojevrsno upozorenje za buduće generacije. Nosi jasnu poruku o djelima naših predaka, kao i o nekim greškama koje su se dešavale u prošlosti, kojih moramo biti svjesni kako bismo imali definisan i jasan pogled u budućnost.

„Ja u ovom stripu ne vidim ni mjesto, ni vrijeme događaja. Ne vidim ni glavne, ni sporedne likove. Vidim samo ljudsko zlo koje metastazira najviše u vrijeme ratnih sukoba i vidim patnju nedužnog naroda. Vidim nakaradne ideologije koje tjeraju da brat na brata diže ruku i, ono što je najbitnije, da je rat jedno veliko zlo koje nikome dobro ne donosi. U ratu smo svi gubitnici, u ratu nema pobjednika“, rekao je na promociji  Goran Lojpur, stripski umjetnik.

 

Istoričar Milan Nikčević  smatra da je ovo neobičan i zanimljiv način da se prikaže srpska istorija i da teške teme treba predstavljati upravo na jedan nov način, baš ovako kako je Bratić uradio. Prema njegovim riječima, ovdje se stiče utisak da nema veličanja nijednog lika, nijedne vojske, nijedne ideje.

„Dakle, sazrelo je vrijeme da jedna nova generacija, na nov način pogleda one teme koje diraju u najintimnija osjećanja srpskog naroda, na događaje koji su ostavili nesagledive posljedice koje mi moramo da liječimo“, naglasio je Nikčević.

Na promociji je o autoru i stripu govorio i novinar Ratomir Mijanović, a gost večeri bio je i pjesnik Novica Telebak.

 

Promociju strip-romana „Ponori zla“ organizovao je Kulturni centar Trebinje.

 

Duška Đajić