U Kulturnom centru odigrana humanitarna predstava „Kako su nastale ružne reči“

Večeras su u pozorišnoj sali Kulturnog centra učenici osnovnih i srednjih škola iz Trebinja izveli humanitarnu dječju predstavu „Kako su nastale ružne reči“.

U predstavi rađenoj po motivima Duška Radovića na veoma duhovit i zanimljiv način objašnjeno je ko je „kriv“ što djeca govore ružne riječi i zašto ne bi trebalo da ih govore.

U predstavi igraju: osnovci Emilija i Đorđe Jašić, te Damjan Begenišić, Luka Savović, Nadežda Govedarica, Kalina Kovač i Marija Grubačić, učenici trebinjskih srednjih škola.

Predstavu je režirala Iva Pešikan, učenica drugog razreda Gimnazije „Jovan Dučić“, čiji je projekat prošao na konkursu njemačke fondacije koja je za cilj imala da podstakne mlade da pomognu svom gradu.

„Moja prvobitna ideja je bila da otvorimo kafić preko ljeta, gdje bismo mi radili i prikupili novac za Udruženje ‘Sunce nam je zajedničko’. Međutim, to je bilo veoma teško izvesti. Kada sam razmislila na koji način da uključim tinejdžere u projekat, a da dobijemo podršku građana Trebinja, shvatila sam da je predstava najbolja ideja. Pozvala sam drugare, za koje sam mislila da će biti zainteresovani i veoma sam zadovoljna kako je sve ispalo“, navela je Iva Pešikan, režiser predstave.

Iva kaže da joj je želja da u budućnosti nastavi da se bavi ovim poslom.

„Htjela sam da se oprobam u ovome, da vidim kako mi ide i zadovoljna sam. U predstavi se uglavnom držimo teksta Duška Radovića, morali smo neke dijelove da prilagodimo glumcima, a na kraju smo dodali jedan dio koji se, nadam se, dopao publici. Bilo je veoma stresno organizovati sve ovo, ali sam imala ekipu koja je uvijek bila uz mene i podržala me. Želim da pozovem sve mlađe generacije, a i svoje vršnjake da i oni učine neko humano djelo kako bismo pomogli našem gradu“, dodala je Iva.

 Sav prihod od predstave „ Kako su nastale ružne reči“ namijenjen je Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja.

Duška Đajić