U Kulturnom centru Trebinje obilježena „Noć teatra BiH“

Ovogodišnja „Noć teatra BiH“ obilježava se danas brojnim kulturnim događajima u petnaest gradova Bosne i Hercegovine.

Koordinator „Noći teatra“ za BiH je Bosansko narodno pozorište Zenica. Ova manifestacija je dio „Evropske noći teatra“, a Kulturni centar Trebinje je jedna od dvadeset ustanova koje su se priključile ovom međunarodnom projektu.

Gradsko pozorište Kulturnog centra Trebinje ovu manifestaciju obilježilo je programom „Upoznajte teatar iza četvrtog zida“. Publika je bila u prilici da upozna pozorište iz drugog ugla, odlaskom iza scene, u prostorije koje inače nisu dostupne javnosti: glumačke garderobe, šminkernicu, depo sa kostimima i rekvizitima…

Prema riječima Željka Miloševića, upravnika Gradskog pozorišta, cilj programa je: „Približavanje pozorišnoj publici u Trebinju procesa nastajanja pozorišne predstave i samog čina magije igranja, izvedbe predstave i aplauza kojim se taj svečani čin završava“.

„Taj četvrti, magični zid koji stoji između publike i scene je, u stvari, nevidljiva podjela koju smo mi željeli u ovoj noći skloniti, da ljudi imaju mogućnost da prisustvuju tome kako nastaje jedna predstava. Naravno, sve je jako ubrzano i pojednostavljeno. Večeras ćemo stvoriti jedan mali pozorišni čin, koji će izvesti publika i prisustvovati oni koji nisu direktno uključeni u nastanak tog pozorišnog čina“, naveo je Milošević.

Međunarodni projekat „Noć teatra“ pokrenula je Eleonora Rosi s ciljem da tokom jedne noći i jednog dana pozorište i ustanove kulture budu otvorene radi obilježavanja i slavljenja pozorišne umjetnosti.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković