„Gidionov čvor” u Kulturnom centru Trebinje

Duodrama „Gidionov čvor” prema drami Džone Adams, u režiji Selme Alispahić, izvedena je večeras u pozorištu Kulturnog centra Trebinje.

U predstavi, koprodukcijskom projektu Scene MESS”, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja „Intermezzo“, igraju Selma Alispahić i Helena Vuković.

Komad „Gidionov čvor” otvara pitanja školstva i cenzure u školama na univerzalnom planu. Majka i učiteljica susreću se u učionici, na ranije dogovorenom informativnom sastanku, tri dana posle tragičnog događaja. U nadmetanju dvije snažne ženske figure, one prebacuju odgovornost jedna na drugu, otvarajući paralelno i pitanje univerzalnosti bola i problema odrastanja mladih danas.

Glumica i rediteljka predstave Selma Alispahić istakla je da je predstava namijenjena i roditeljima i prosvetnim radnicima, ali isto tako i srednjoškolcima. To je dobna skupina za koju smatra da je prilično zapostavljena kad su kulturni sadržaji u pitanju, pogotovo priče koje se njih lično tiču.

„Ova predstava govori i o temi vršnjačkog nasilja i o slobodi govora, o osjećanju mladog čovjeka u svijetu koji je prilično haotičan, gdje on pokušava da nađe neko svoje mjesto. Vrlo često te mlade ljude ne vidimo. Ovo je poziv da ih bolje pogledamo, da ih pažljivije slušamo, da čujemo šta nam imaju reći i da budemo tu za njih”, naglasila je Selma Alispahić.

Predstava „Gidionov čvor” u Kulturnom centru Trebinje izvedena je u okviru turneje, tokom koje će obići 12 gradova Bosne i Hercegovine, a čiju je realizaciju podržala Ambasada Švajcarske.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković