U GALERIJI KULTURNOG CENTRA TREBINJE OTVORENO „GRAFIČKO BIJENALE MLADIH BIH“

Изложба „Графичко бијенале младих“ на којој су своје радове представили студенти академија ликовних умјетности из Сарајева, Бања Луке, Широког Бријега и Требиња, отворена је вечерас у галерији Културног центра Требиње.

У име Културног центра, организатора ове изложбе, посјетиоцима се обратила руководилац галерије Тања Секуловић истичући да је циљ овог пројекта да кроз савремену графику покуша да на актуелан начин представи одређене феномене и процесе друштвене збиље, стављајући притом акценат на некадашњу славну умјетничку сцену БиХ.

Покретач пројекта „Графичко бијенале младих БиХ“  је Босански културни центар Кантона Сарајево, а његов идејни творац Бијенала др Данис Фејзић, професор на АЛУ Сарајево, указао је на значај и репутацију графичке сцене у БиХ.

 

„Надам се да ће Бијенале израсти у лијепу традицију и афирмисати младу креативну снагу у БиХ, те јој пружити шансу да на квалитетан начин експонира своје ликовне опсервације“, изјавио је Фејзић.

Фејзић наводи да, судећи по самој церемонији отварања Бијенала прије два мјесеца у БКЦ Сарајево и одзиву студената и професора са свих академија, као и одличног пријема од стране публике и критике, ова манифестација има потенцијал да се континуирано одвија на годишњем нивоу.

Пројекат „Графичко бијенале младих БиХ“ је такмичарског карактера, а побједник првог Бијенала је Никола Каштеровић из Брчког. Њему је припао гран-при (повеља и трофеј „Твртков печат“, рад умјетника Самира Сућеске), а биће му организована и самостална изложба у галерији Босанског културног центра Кантона Сарајево.

Стручни жири Бијенала додијелио је и специјална признања, од којих је једно припало и нашем Радивоју Милићу са АЛУ Требиње.

Поставку радова, 42 графичка листа, младих аутора из цијеле БиХ, одабраних од стране сручног жирија, требињска публика ће моћи погледати наредних петнаестак дана.

Након Требиња, изложба ће бити уприличена у Бања Луци, а затим и у Широком Бријегу.

 

Душка Ђајић