ПРВИ САМИТ О ЕРОПСКОМ КУЛТУРНОМ НАСЉЕЂУ ОДРЖАН У БЕРЛИНУ

У Берлину је од 21. до 24. јуна ове године одржан први Европски самит  о 
Европском културном насљеђу под називом “Sharing heritage – sharing values”
(Дијељење насљеђа-дијељење вриједности), у организацији водеће европске мреже за баштину Еvropa Nostra.
 
Да подсјетимо, Европски парламент и Вијеће 17. маја 2017. године ову 2018. годину прогласили су Европском годином културне баштине.
 
Стављањем културне баштине у фокус жели се нагласити важност културне баштине и насљеђа у изградњи друштва, с циљем подизања нивоа свијести о важности културе у најширем смислу.
 
Централни догађај првог Самита о Културном насљеђу био је додјела Награда Европске уније за културно насљеђе Еvropa Nostra за 29 лауреата из 17 земаља, коме су присуствовали њемачки предсједник Франк Валтер Штанмајер , маестро Пласидо Доминго, предсједник Еvropa Nostre, као и најугледнији европски стручњаци у овој области.
 
Говорећи о важности самита реномирани оперски пјевач је између осталог рекао:” Први Европски самит о културном насљеђу је окупио шампионе из области насљеђа, мреже и стручњаке; умјетнике и новинаре; доносиоце одлука који дјелују на локалном, регионалном, националном и европском нивоу, као и многе организације цивилног друштва и грађане. Самит је био јединствена прилика да покажемо спремност да удружимо снаге како бисмо изградили будућу Европу засновану на инспирацији љепоте и разноликости нашег зајдничког насљеђа и заједничких вриједности”.
 
Треба нагласити да се пројекат “Живот на граници БиХ/ЦГ – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције” чији носилац је Културни центар Требиње у потпуности уклопио у Европску годину културног насљеђа и самим тим још више добио на значају.
 
Овај за наш град али и регију веома важан и значајан пројекат финансира Европска унија у оквиру IPA Програма прекограничне сарадње Босне и Херцеговине и Црне Горе са пројектним партнерима.