Trebinjska premijera filma „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“

 

EBINJE I U bioskopu Kulturnog centra večeras je prikazan film „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“, reditelja Srđe Penezića, a sa Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi.

Nakon projekcije filma, publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila scenaristu i reditelja Srđa Penezića, glumca Slavka Štimaca i scenografa i producenta filma Vesnu Golubović.

„Drago mi je što su ljudi vidjeli ovaj film koji je rađen iz ljubavi i suština postojanja je ljubav“, rekao je Štimac, dodajući da mu je Trebinje već odavno u srcu i da ga uvijek rado i sa velikom ljubavlju posjećuje.

Film „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“ je priča, u stvari bajka za odrasle, o tome kako bi život mogao da bude lijep kada čovjek ne bi bio čovjeku vuk. Napušten od roditelja, Dobrica prvih dvadeset i osam godina provodi u sirotištu ili zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih nekoliko godina proveo sa ljudima koji su ga iskreno voljeli, ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro.

Uz Štimca, u filmu igraju i Hana Selimović, Bogdan Diklić, Mirjana Joković, Marko Baćović, prvi put na filmu djevojčica Helena Jakovljević, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović i drugi.

Film „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“, u produkciji „Logos filma“, snimljen je 2016. godine, a svjetsku premijeru imao je u avgustu prošle godine na festivalu u Montrealu, a beogradsku u novembru iste godine.

Film je prikazan u okviru manifestacije „Dani Kinoteke Republike Srpske“, a projekciji je prisustvovao i direktor ove ustanove Milovan Pandurević.

Program u Trebinju realizovan je u saradnji Kinoteke Republike Srpske i producenta „Logos filma“ sa Kulturnim centrom Trebinje i uz podršku grada Trebinja.

Pokrovitelj manifestacije „Dani Kinoteke Republike Srpske“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
D.M.