U saradnji Austrijske ambasade u Sarajevu i Kulturnog centra Trebinje, od 21. do 23. septembra biće održani Dani austrijskog filma.
Program:
Otvaranje manifestacije Dani austrijskog filma u Kulturnom centru Trebinje, 21. septembar 2017. g. u 20.00 č.
Vor der Morgenröte, Štefan Cvajg: Oproštaj od Evrope
106 minuta, igrani film rediteljke
Marie Šrader iz 2006. g.

22. septembar 2017. godine u 20.00 č.
Die Vermessung der Welt, Mjerenje svijeta
119 minuta, igrani film reditelja Detlef Buka iz 2012. g.

23. septembar 2017. godine u 20.00 č.
72 minuta, dokumentarni film reditelja Georg Miša
iz 2006. g.
Ulaz slobodan!
U saradnji Austrijske ambasade u Sarajevu i Muzeja Hercegovine Trebinje u galeriji Muzeja Hercegovine Trebinje, u četvrtak, 21. septembra 2017. godine, sa početkom u 19.00 časova biće otvorena izložba pod nazivom:
Domovina velikih kćeri
Značajne Austrijanke iz okvira dva vijeka. 

Prečesto su austrijske žene u službenoj istoriji svoje zemlje bile zaboravljene, previđalo ih se ili su bile marginalizirane. Utoliko je važniji pokušaj ove izložbe, da se na temelju biografija značajnih Austrijanki osvrne na posljednjih 200 godina, da se prisjeti Austrijanki, koje su svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom obilježile i obogatile svoju zemlju. Njihovi životi i njihova djela čine najmanje polovinu duhovnog identiteta Austrije i treba da se cijene kao uzor, uz svijest o propustima, djelimično skandaloznim propustima.

Izložba svojim hronološkim predstavljanjem prikazuje reviju životnih priča aristokratkinja, umjetnica, salonskih dama, naučnica, pobornica ženskih prava, političarki, glumica, muzičarki, režiserki i drugih. Luk se pritom proteže od početka 19. vijeka do sadašnjosti. Nit vodilju čini emancipacija žene, sa svim trijumfima i protivudarcima. Ona je, od poriva za slobodom u vremenu bidermajera sve do 21. vijeka, mnogo toga prouzročila i polučila. Pokazuje se, međutim, jasno i to, da jednakopravnost još nije postignuta i da još ima dosta toga da se uradi.
Tekst i istraživanje: Dr Štefan Kuzenbergerc
Lajout i produkcija: Manfred Tumberger
Svi sadržaji su u smislu autorskih prava pravno zaštićeni:
Manfred Tumberger

DOBRO DOŠLI!