Austrijska kultura pred trebinjskom publikom

 

ТРЕБИЊЕ I У Музеју Херцеговине вечерас је отворена документарна изложба „Домовина великих кћери – значајне Аустријанке из оквира два стољећа“, коју су приредили ова установа у сарадњи са Аустријском амбасадом у БиХ.

Изложба је представила ревију животних прича дама из свијета књижевности, позоришта, музике, филма, науке, политике, активизма за женска права, у хронилогији од почетка 19. вијека до садашњости, које су упркос подређеној улози у традиционалном друштву – својим талентом, снагом воље и борбеним духом дале изузатен допринос духовном идентитету ове земље.

„Наравно, и у Аустрији је пут до равноправности жена и мушкараца био веома дуг, али су још прије много деценија, па и много стољећа, док је аустријско друштво било без сумње веома патријархално – жене ипак придоносиле науци, умјетности и политици“, истакао је отварајући изложбу замјеник амбасадора Аустрије у БиХ Волфганг Тил.

Он је додао да од друге половине 20. вијека политика у Аустрији није занимање искључиво резервисано за мушкарце, да почетком 21. стољећа Аустрија добија и своју прву вицеканцеларку, али и да се тренутно на универзитетима у овој земљи школује више жена него мушкараца.

„Ово је одлучујуће јер осликава – ко ће у будућности носити одговорност за државу“, закључио је Тил.

У Културном центру вечерас су почели и тродневни „Дани аустријског филма“, пројекцијом остварења „Штефан Цвајг: Опроштај од Европе“, редитеља Марије Шрадер из 2006. године.

Сутра вече је на програму играни филм „Мјерење свијета“, редитеља Детлеф Бука из 2012, а у суботу, 23. септембра, документарни филм редитеља Георга Миша из 2006. године.

Пројекције су у 20 часова, а улаз је слободан.

Р.С.