Austrijska kultura pred trebinjskom publikom

 

TREBINJE I U Muzeju Hercegovine večeras je otvorena dokumentarna izložba „Domovina velikih kćeri – značajne Austrijanke iz okvira dva stoljeća“, koju su priredili ova ustanova u saradnji sa Austrijskom ambasadom u BiH.

Izložba je predstavila reviju životnih priča dama iz svijeta književnosti, pozorišta, muzike, filma, nauke, politike, aktivizma za ženska prava, u hronilogiji od početka 19. vijeka do sadašnjosti, koje su uprkos podređenoj ulozi u tradicionalnom društvu – svojim talentom, snagom volje i borbenim duhom dale izuzaten doprinos duhovnom identitetu ove zemlje.

„Naravno, i u Austriji je put do ravnopravnosti žena i muškaraca bio veoma dug, ali su još prije mnogo decenija, pa i mnogo stoljeća, dok je austrijsko društvo bilo bez sumnje veoma patrijarhalno – žene ipak pridonosile nauci, umjetnosti i politici“, istakao je otvarajući izložbu zamjenik ambasadora Austrije u BiH Volfgang Til.

On je dodao da od druge polovine 20. vijeka politika u Austriji nije zanimanje isključivo rezervisano za muškarce, da početkom 21. stoljeća Austrija dobija i svoju prvu vicekancelarku, ali i da se trenutno na univerzitetima u ovoj zemlji školuje više žena nego muškaraca.

„Ovo je odlučujuće jer oslikava – ko će u budućnosti nositi odgovornost za državu“, zaključio je Til.

U Kulturnom centru večeras su počeli i trodnevni „Dani austrijskog filma“, projekcijom ostvarenja „Štefan Cvajg: Oproštaj od Evrope“, reditelja Marije Šrader iz 2006. godine.

Sutra veče je na programu igrani film „Mjerenje svijeta“, reditelja Detlef Buka iz 2012, a u subotu, 23. septembra, dokumentarni film reditelja Georga Miša iz 2006. godine.

Projekcije su u 20 časova, a ulaz je slobodan.

R.S.