„TAKSIMETAR“ OBILJEŽIO TREĆE VEČE „DANA MALIH STVARI“

Interdisciplinarni festival  „Dani malih stvari“  nastavljen je večeras predstavom  „Taksimetar“, u izvođenju Irfana Ribića i Adema Smailhodžića, glumaca iz Teatra Zenica.

Pozorišni komad  „Taksimetar“, po tekstu savremenog slovenačkog pisca Gorana Vojnovića, kroz životnu priču jednog taksiste i njegovih klijenata, na duhovit način kritički progovara o našoj stvarnosti, te postavlja pitanja o tome koliko je naše društvo tolerantno prema onima koji su drugačiji.

Adem Smailhodžić  tumači lik taksiste Gorana, koji je propustio sve životne prilike, donosio uvijek pogrešne odluke, ali nije izgubio ljudskost.

„Autor na duhovit način prolazi kroz život jednog taksiste i dotiče se gorućih tema. Bogatstvo ovog teksta je u tome što je sveobuhvatan, sveprostoran i uvijek aktuelan. Cilj nam je dobro nasmijati ljude, ali i natjerati ih da se dobro zamisle i zapitaju odakle nam pravo da prosudimo i nekog osudimo ako nismo vidjeli šta je u pozadini. Stvari koje se dešavaju oko nas nisu uvijek baš onakve kakve ih mi vidimo“, kaže Smailhodžić.

Irfan Ribić, koji tumači čak deset potpuno različitih likova, kaže je da njemu, kao mladom glumcu koji je tek izašao sa akademije, ova predstava bila veliki izazov.

„Ovaj komad mi je bio zahtjevan zato što se moji likovi u veoma kratkom vremenu smjenjuju na sceni. Predstava je premijeru imala 20. septembra i u svim gradovima, koje smo obišli s njom, publika je odlično reagovala. To je vjerovatno iz razloga što se i sama pronalazi jer je ovo priča o ljudima koje svuda i svakodnevno srećemo. Taksista Goran je možda i najslikoviti prikaz toga kako se ljudi osjećaju u današnjem društvu“, smatra Ribić.

„Taksimetar“  je večeras ispraćen budnom pažnjom i smijehom publike, koja je na kraju pozdravila glumce dugim i toplim aplauzom.

U nastavku festivala, sutra veče, od 20 časova moći ćete da pogledate predstavu  „Iskušenje“, koprodukciju Scene  „Maska“  i Šabačkog pozorišta.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković