„ТАКСИМЕТАР“ ОБИЉЕЖИО ТРЕЋЕ ВЕЧЕ „ДАНА МАЛИХ СТВАРИ“

Интердисциплинарни фестивал  „Дани малих ствари“  настављен је вечерас представом  „Таксиметар“, у извођењу Ирфана Рибића и Адема Смаилхоџића, глумаца из Театра Зеница.

Позоришни комад  „Таксиметар“, по тексту савременог словеначког писца Горана Војновића, кроз животну причу једног таксисте и његових клијената, на духовит начин критички проговара о нашој стварности, те поставља питања о томе колико је наше друштво толерантно према онима који су другачији.

Адем Смаилхоџић  тумачи лик таксисте Горана, који је пропустио све животне прилике, доносио увијек погрешне одлуке, али није изгубио људскост.

„Аутор на духовит начин пролази кроз живот једног таксисте и дотиче се горућих тема. Богатство овог текста је у томе што је свеобухватан, свепросторан и увијек актуелан. Циљ нам је добро насмијати људе, али и натјерати их да се добро замисле и запитају одакле нам право да просудимо и неког осудимо ако нисмо видјели шта је у позадини. Ствари које се дешавају око нас нису увијек баш онакве какве их ми видимо“, каже Смаилхоџић.

Ирфан Рибић, који тумачи чак десет потпуно различитих ликова, каже је да њему, као младом глумцу који је тек изашао са академије, ова представа била велики изазов.

„Овај комад ми је био захтјеван зато што се моји ликови у веома кратком времену смјењују на сцени. Представа је премијеру имала 20. септембра и у свим градовима, које смо обишли с њом, публика је одлично реаговала. То је вјероватно из разлога што се и сама проналази јер је ово прича о људима које свуда и свакодневно срећемо. Таксиста Горан је можда и најсликовити приказ тога како се људи осјећају у данашњем друштву“, сматра Рибић.

„Таксиметар“  је вечерас испраћен будном пажњом и смијехом публике, која је на крају поздравила глумце дугим и топлим аплаузом.

У наставку фестивала, сутра вече, од 20 часова моћи ћете да погледате представу  „Искушење“, копродукцију Сцене  „Маска“  и Шабачког позоришта.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић