„ISKUŠENJE“ ZATVORILO OVOGODIŠNJE „DANE MALIH STVARI”

Predstava  „Iskušenje“, rađena po romanu  „Bog, đavo i ja“  Dragana Marinkovića Francuza, za koju je režiju i adaptaciju uradio Ivan Tomašević, odigrana je posljednje večeri 14. Interdisciplinarnog festivala  „Dani malih stvari“.

„Iskušenje“, koprodukcijsko ostvarenje Scene „Maska“  i Šabačkog pozorišta, pred trebinjskom publikom izveli su prvaci Šabačkog pozorišta Aneta i Ivan Tomašević.

U dogovoru sa autorom romana, Ivan Tomašević je ostao na liniji njegove ideje vodilje, a  „Iskušenje“  je adaptacija koja u sebi sadrži elemente komedije, prihvatljivije mentalitetu našeg naroda.

„Mislim da dramatizacija po kojoj se već godinama igra u Francuskoj ne bi bila prijemčiva za veliki deo naše publike. Taj prvobitni scenario, koji se igrao u Parizu, menjali smo i adaptirali kako bi bio prilagođen našem mentalitetu i interesantan našoj publici. Značajna razlika je u tome što se tamo pojavljuju dva glumca, a kod nas su u pitanju glumac i glumica“, kaže glumac i reditelj predstave Ivan Tomašević.

Tomašević dodaje da su obje uloge za njega bile veliki izazov:

„Ne bih mogao da razdvojim te dve uloge. Često bi se reditelj i glumac posvađali, ali rezultat je takav da smo na kraju svi zadovoljni“.

Sjajna Aneta Tomašević, u ulozi mađinovođe, uvjeljivo nas navodi na razmišljanje kuda putuje naš voz.

„Ja sam u ovoj predstavi jedan lik koji je u romanu muški. Dosad sam već igrala nekoliko muških likova, svi su bili različiti, ali ovo je baš bio veliki izazov za mene. To nije običan lik, to je neko biće koje može biti i žena i muškarac, uopšte nije bitno. Publika ga doživljava i tumači na razne načine. On upravlja vozom, koji je metafora za život, i vozi ga na njegovo poslednje odredište“, navodi Aneta Tomašević.

Protagoniti predstave, glumački par Tomašević, bili su večeras na visini zadatka. Ostavili su snažan utisak na publiku i bili nagrađeni dugim i srdačnim aplauzom.

Duška Đajić