„ИСКУШЕЊЕ“ ЗАТВОРИЛО ОВОГОДИШЊЕ „ДАНЕ МАЛИХ СТВАРИ”

Представа  „Искушење“, рађена по роману  „Бог, ђаво и ја“  Драгана Маринковића Француза, за коју је режију и адаптацију урадио Иван Томашевић, одиграна је посљедње вечери 14. Интердисциплинарног фестивала  „Дани малих ствари“.

„Искушење“, копродукцијско остварење Сцене „Маска“  и Шабачког позоришта, пред требињском публиком извели су прваци Шабачког позоришта Анета и Иван Томашевић.

У договору са аутором романа, Иван Томашевић је остао на линији његове идеје водиље, а  „Искушење“  је адаптација која у себи садржи елементе комедије, прихватљивије менталитету нашег народа.

„Мислим да драматизација по којој се већ годинама игра у Француској не би била пријемчива за велики део наше публике. Тај првобитни сценарио, који се играо у Паризу, мењали смо и адаптирали како би био прилагођен нашем менталитету и интересантан нашој публици. Значајна разлика је у томе што се тамо појављују два глумца, а код нас су у питању глумац и глумица“, каже глумац и редитељ представе Иван Томашевић.

Томашевић додаје да су обје улоге за њега биле велики изазов:

„Не бих могао да раздвојим те две улоге. Често би се редитељ и глумац посвађали, али резултат је такав да смо на крају сви задовољни“.

Сјајна Анета Томашевић, у улози мађиновође, увјељиво нас наводи на размишљање куда путује наш воз.

„Ја сам у овој представи један лик који је у роману мушки. Досад сам већ играла неколико мушких ликова, сви су били различити, али ово је баш био велики изазов за мене. То није обичан лик, то је неко биће које може бити и жена и мушкарац, уопште није битно. Публика га доживљава и тумачи на разне начине. Он управља возом, који је метафора за живот, и вози га на његово последње одредиште“, наводи Анета Томашевић.

Протагонити представе, глумачки пар Томашевић, били су вечерас на висини задатка. Оставили су снажан утисак на публику и били награђени дугим и срдачним аплаузом.

Душка Ђајић