„АЈ, КАРМЕЛА“ ИЗВЕДЕНА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ: ГЛУМАЧКИ ДУО НАГРАЂЕН ОВАЦИЈАМА

Четрнаести  „Дани малих ствари“  настављени су вечерас представом  „Ај, Кармела“, рађеној у продукцији Факултета драмских уметности из Београда.

Младим глумцима Миони Марковић и Јовану Јовановићу, ово је била дипломска представа у класи професора Драгана Петровића Пелета. Њихова сарадња почела је, игром случаја, већ на првој години факултета, а на обострано задовољство траје и данас.

У овој емотивној и интимној причи о глумачком и љубавном пару, шпански аутор Хозе Санчиз Синистер изражава морална начела о животу, умјетности, људским правима и вриједностима, поштењу и солидарности.  Миона Марковић  каже да су теме и поруке које представа носи врло актуелне и данас.

„Представа преиспитује морална начела, жртве, питање уметности за време рата и како уметник треба да се постави, да ли уопште може да се носи с тим. Видимо да један уметник својом уметношћу може да утиче на догађаје у рату, али може и да страда због тога, што не значи да неће бити вечан – баш као и Гарсија Лорка који се помиње у нашој представи“, каже ова даровита глумица.

Лик њеног партнера Паулина тумачи наш Требињац  Јован Јовановић, који је уочи представе казао да је изузетан осјећај представити се својим суграђанима на даскама које живот значе.

„Осјећај је заиста посебан. Вечерас је моје ватрено крштење пред, за мене много значајним, људима. Серије и филмове у којима сам се појављивао сви будно прате, али многи нису имали прилику да ме виде на позоришним даскама. Вечерас је прилика да пред свима њима будем неко други, да им представим и упознам их и са тим што ја радим у позоришту“, рекао је Јовановић пред почетак представе.

Миона Марковић и Јован Јовановић су, још као студенти, остварили запажене улоге у домаћим серијама. Јовановић је пред камерама дебитовао у филму Горана Марковића  „Слепи путник на броду лудака“, а послије тога стигла је и понуда за  „Сенке над Балканом“. Повјерење му је указано и у популарним серијама  „Жигосани у рекету“  и  „Војна академија“, у којима је улоге остварила и Миона Марковић.

Публика препуне позоришне сале Културног центра Требиње није крила своје одушевљење. Громогласним аплаузом и овацијама испратила је протагонисте представе.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић