„AJ, KARMELA“ IZVEDENA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE: GLUMAČKI DUO NAGRAĐEN OVACIJAMA

Četrnaesti  „Dani malih stvari“  nastavljeni su večeras predstavom  „Aj, Karmela“, rađenoj u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda.

Mladim glumcima Mioni Marković i Jovanu Jovanoviću, ovo je bila diplomska predstava u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Njihova saradnja počela je, igrom slučaja, već na prvoj godini fakulteta, a na obostrano zadovoljstvo traje i danas.

U ovoj emotivnoj i intimnoj priči o glumačkom i ljubavnom paru, španski autor Hoze Sančiz Sinister izražava moralna načela o životu, umjetnosti, ljudskim pravima i vrijednostima, poštenju i solidarnosti.  Miona Marković  kaže da su teme i poruke koje predstava nosi vrlo aktuelne i danas.

„Predstava preispituje moralna načela, žrtve, pitanje umetnosti za vreme rata i kako umetnik treba da se postavi, da li uopšte može da se nosi s tim. Vidimo da jedan umetnik svojom umetnošću može da utiče na događaje u ratu, ali može i da strada zbog toga, što ne znači da neće biti večan – baš kao i Garsija Lorka koji se pominje u našoj predstavi“, kaže ova darovita glumica.

Lik njenog partnera Paulina tumači naš Trebinjac  Jovan Jovanović, koji je uoči predstave kazao da je izuzetan osjećaj predstaviti se svojim sugrađanima na daskama koje život znače.

„Osjećaj je zaista poseban. Večeras je moje vatreno krštenje pred, za mene mnogo značajnim, ljudima. Serije i filmove u kojima sam se pojavljivao svi budno prate, ali mnogi nisu imali priliku da me vide na pozorišnim daskama. Večeras je prilika da pred svima njima budem neko drugi, da im predstavim i upoznam ih i sa tim što ja radim u pozorištu“, rekao je Jovanović pred početak predstave.

Miona Marković i Jovan Jovanović su, još kao studenti, ostvarili zapažene uloge u domaćim serijama. Jovanović je pred kamerama debitovao u filmu Gorana Markovića  „Slepi putnik na brodu ludaka“, a poslije toga stigla je i ponuda za  „Senke nad Balkanom“. Povjerenje mu je ukazano i u popularnim serijama  „Žigosani u reketu“  i  „Vojna akademija“, u kojima je uloge ostvarila i Miona Marković.

Publika prepune pozorišne sale Kulturnog centra Trebinje nije krila svoje oduševljenje. Gromoglasnim aplauzom i ovacijama ispratila je protagoniste predstave.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković