SVETOZARU CVETKOVIĆU SVEČANO URUČEN „ZLATNI PLATAN“

U Kulturnom centru Trebinje večeras je, u okviru 9. Festivala mediteranskog i evropskog filma, proslavljenom srpskom glumcu Svetozaru Cvetkoviću svečano dodijeljena nagrada „Zlatni platan“ za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji.

Cvetković je izrazio zadovoljstvo  i zahvalnost organizatorima festivala navodeći da mu je ukazana velika čast ovim činom.

 „Ovo je jedno jako prijatno iznenađenje za mene. Sad, kad sam video nekoliko inserata iz toga što sam u životu radio, a i kad sam shvatio da ima sto i više inserata, onda izgleda da sam nešto i uradio. Hvala svima koji su se setili da meni ovaj trenutak obeleže na ovaj način i hvala onima koji su me uputili na ovaj put – i profesionalno, a i životno. Ovu nagradu posvećujem svojoj deci, svojoj porodici koju, zajedno sa Jelenom Đokić, uspevam da održim poslednjih dvadeset godina u svom životu. Bez njih ništa ne bih mogao da uradim. Jednostavno, ne bih imao tu sigurnost koju imam živeći ovaj život. Ova nagrada posvećena je njima“, kazao je Svetozar Cvetković prilikom uručenja nagrade.

PROMOCIJA KNJIGE „ČOVEK IZ NEHATA“ GORANA GOCIĆA

Svečanoj dodjeli nagrade prethodila je promocija knjige Gorana Gocića „Čovek iz nehata“. Višestruko nagrađivani autor navodi da ovaj roman odudara od ostalih jer ima dosta fantazije, malo više nego što su čitaoci navikli, a koja je kombinovana sa autobiografskim elementima.

Dodaje da je glavni junak njegovog trećeg romana, zapravo, on sam iako su okolnosti o kojima pripovijeda djelo umjetničke fikcije. Kroz njegovu ličnu priču protkano je vječito pitanje koje su iskusili mnogi koji su sreću pokušali da pronađu u bijelom svijetu – može li se pobjeći od sebe, od svoje prošlosti i svog porijekla.

„To je tranzicijska fantazija. Dešava je u Srbiji oko 2000. godine, ali nije to sasvim realna Srbija, više je fantastična. Dopao mi se taj prostor koji nije sasvim hronika, nije komentar dnevnih događaja, malo sam ga vratio u prošlost. A to sa vremenom je zanimljivo. Ako previše odete u prošlost, onda nemate koordinate, a ako pišete današnje događaje, nemate dovoljnu distancu od njih. Tako da za literaturu, po mom ubeđenju, najbolje je naći neki kompromis – neka prošlost koja nije predaleka, a nije ni današnjica, već postoji distanca od nekih par decenija i onda se stvari slegnu“, kazao je autor Gocić.

Njegov junak se u Srbiji loše snalazi. Nakon više godina provedenih u Americi, pod utiscima je i uvjerenjima koje je tamo stekao. Srbija ga, po riječima autora, ne razumije baš najbolje.

„Taj junak je u nekom međusvetu. Ima neko sećanje iz Srbije, ali ima navike iz Amerike i to je često u koliziji jedno s drugim. Slabo se snalazi i tu me dosta podseća na mene. Kad sam se vratio u Srbiju, kao da je moje mesto bilo popunjeno. Tako sam to osećao i to sam pokušao da opišem preko ovog junaka, koji nastoji da se snađe u savremenoj Srbiji podložnoj demokratskim i ostalim promenama“, dodao je Goran Gocić.

FILMSKI PROGRAM

U bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje, u okviru bogatog filmskog programa festivala, održane su projekcije tri filmska ostvarenja.

Upriličena je projekcija igranog filma za djecu „Magični ključ“ reditelja Draška Đurovića, koji je rađen u produkciji Javnog servisa Crne Gore. Obraćajući se filmskoj publici Đurović je zahvalio organizatorima festivala koji su ove godine u program uvrstili filmove za djecu, jer je to jedino mjesto u kojem se jasno vidi obrazac između dobra i zla, između poštenja i egoizma.
„Na svu sreću postoje filmovi koji imaju tu čuvenu podjelu da dobro mora pobijediti na kraju i to čini ovaj festival velikim. Nadam se da ćemo se sljedeći put pojaviti sa još jednim, ljepšim i ozbiljnijim filmom jer da nije bilo filmova u našoj mladosti i djetinjstvu, mi večeras ne bismo bili ovdje“, naveo je reditelj Đurović.

Prikazan je i kratki film makedonskog reditelja Georgija Unkovskog „Naljepnica“, koji je osvojio nekoliko međunarodnih nagrada, te dugometražni filmizraelsko-italijanska drama „Kako dalje“, reditelja Nira Bergmana.

Deveti Festival mediteranskog i evropskog filma završava se sutra, 8. avgusta.

Festival su organizovali: Tangram Centar, Alpe-adria mreža, Kulturni centar Trebinje i Dom mladih Trebinje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Trebinja i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković