„HERCEGOVAČKE JAME“: SJEĆANJE NA ŽRTVE STRADALE U JAMAMA HERCEGOVINE

U Kulturnom centru Trebinje upriličeno je veče posvećeno sjećanju na žrtve postradale u Drugom svjetskom ratu u jamama Hercegovine.

Održana je panel diskusija „Hercegovačke jame“ u kojoj su učestvovali: Draga Mastilović, istoričar i dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Danilo Kovač, profesor istorije u banjalučkoj Gimnaziji i viši asistent Odsjeka za istoriju Univerziteta u Banjaluci i Manojlo Ćuk, potomak stradalih u jami Jagodnjača u Ržanom Dolu, uz moderiranje profesora istorije Dejana Škrivana.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da su jame bile strašna opomena da svako ko živi na ovom tlu uvijek mora voditi računa o onome što je bilo ranije i onome što čini to krvavo nasljeđe koje se, svjedoci smo i mi danas, po pravilu ponavlja. Dodao je da će biti izgrađeno zajedničko spomen obilježje za sve stradale u hercegovačkim jamama.

Istoričar Draga Mastilović, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, naveo je da su ovakve večeri jako značajne za uspostavljanje i njegovanje kulture sjećanja koja je, kad je u pitanju genocid izvršen nad srpskim narodom, još uvijek u povoju.

„Mi nemamo izgrađen institucionalni sistem kad je u pitanju kultura pamćenja i neophodno je da radimo na tome. Bez kolektivne kulture pamćenja, nema pamćenja uopšte. Ako u skorije vrijeme ne poradimo na kulturi pamćenja, nacionalnog sabiranja i strategiji opstanka, plašim se šta će na donijeti naredne godine. Može nam se vrlo lako desiti da sve te milionske žrtve, koje smo dali kroz 19. i 20. vijek da se održimo na ovim prostorima, budu uzalud“, istakao je Mastilović.

Manojlo Ćuk, potomak stradalih u hercegovačkoj jami, kaže da generacije koje dolaze treba da znaju kako su Srbi stradali u Popovom polju i da im se prenesu poruke koje su skupo platili naši preci.

Nakon panela, premijerno je prikazan film „Vratiću se“ autora Nebojše Kolaka, u kome su prikazana svjedočenja potomaka stradalih, lične ispovijesti preživjelih, te istorijske činjenice koje su dovele do svirepih zločina.

Kolak je istakao da film ovog simboličnog naziva prati životnu sudbinu jednog od stradalnika Pridvoračke jame, te da nosi poruku da se ovakvi događaji ne smiju zaboraviti.

„Film njeguje kulturu sjećanja. Pamtimo kroz hrišćanstvo, ne mrzimo, praštajmo, ali nemojmo nikada zaboraviti šta se prije 80 godina dešavalo, ne samo na hercegovačkim jamama, nego o stradanju Srba u istočnoj Hercegovini i stradanju Srba širom svijeta“, rekao je Kolak.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković