„Što se bore misli moje“: Održan centralni dio manifestacije „Dani Srbije u Republici Srpskoj“

Projekcijom filma „Što se bore misli moje“ i istoimenim muzičko-scenskim nastupom večeras je u Kulturnom centru Trebinje obilježena manifestacija „Dani Srbije u Republici Srpskoj“.

„Dani Srbije u Srpskoj“ ove godine se održavaju u pet gradova Republike Srpske. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić naglasio je da se godinama teži da Trebinje bude grad kulture, a da upravo kroz ovakve manifestacije vidimo da to i postaje:

„Već duži niz godina imamo veliki broj manifestacija upravo u gradu Trebinju. Zahvalio bih nadležnom Ministarstvu kulture Srbije i Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji koji su predložili da se ova centralna manifestacija održi upravo u Trebinju. Kao, što smo maloprije čuli od naših umjetnika, kultura koja povezuje narod u Srbiji i Srpskoj dovoljno nam govori da smo jedan narod i upravo u narednom periodu treba da i današnjoj omladini približimo kako je to nekada bilo, kako to uklopiti sa današnjim vremenom, da ne zaboravimo ko smo, kome pripadamo i, naravno, ko su nam bili preci“.

Film „Što se bore misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili samom tragičnom činu. Osim te jasne osnove u žanru trilera istorijskih okvira, gdje se kuje zavjera sve vrijeme, utisnuta je i ljubavna priča između kneza Mihaila i njegove znatno mlađe vjerenice Katarine Konstantinović.

Nakon filma solistkinje RTS-a Vesna Dimić i Biljana Petković, uz gitarsku pratnju Zorana Veljkovića, izvele su koncert starogradske pjesme.

Vesna Dimić je navela su na večerašnjem repertoaru bile pjesme u duhu tog vremena, uglavnom starogradske, koje su se slušale na dvoru:

„Teško je dočarati tu epohu zato što moramo da dočaramo sve što se dešavalo u tom vremenu – istinski i onako kako jeste. Danas je potpuno drugo vreme, ali mi se trudimo da dočaramo scenu onakvu kakva je bila na dvoru“.

Duže od dvije decenije, istakla je Biljana Petković, na njihovom repertoaru su izvorne, starogradske pjesme i romanse. Ona smatra da je danas neobično spojiti istoriju, srpstvo i pjesme koje su se u to vrijeme pjevale, na način kako Vesna i ona to rade.

„Osnovali smo i bend ‘Naše tetke’ koji se bavi tradicionalnom muzikom u osnovi, ali je malo aranžmanski ‘umivaju’ i približavaju mladim generacijama, a čuli smo večeras da se to dopalo i vama“, rekla je Biljana Petković nakon koncerta.

Kulturnu manifestaciju „Što se bore misli moje“ organizovali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Trebinje.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković