Trebinjska publika sa oduševljenjem pozdravila nastup GKUD „Alat Svislajon“

Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Alat Svislajon“  iz Trebinja održalo je večeras tradicionalni godišnji koncert u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra.

Borko Ćorluka, umjetnički rukovodilac GKUD „Alat”, podsjetio je da je ovo društvo nastalo davne 1956. godine i da je najpoznatiji ansambl u regionu te da na repertoaru ima petnaest aktivnih koreografija.

„Večeras će se prikazati svi ansambli. Nastupaće sa igrama iz Hercegovine, Makedonije, Pirota, Pčinje, igricama prilagođenim uzrastu mlađih ansambala, igrama iz Pomoravlja i na kraju – veliko finale sa igrama iz Bosilegradskog Krajišta“, naveo je Ćorluka uoči koncerta. On je istakao da  „Alat“ postoji da bi sačuvao od zaborava narodnu nošnju, pjesmu i igru.

Predsjednik „Alata“ Nedeljko Lambeta naveo je da je iza društva još jedna uspješna i sadržajna godina. Smatra da je „Alat“ i dalje jedan od ambasadora Trebinja i brend koji će i dalje biti na ponos Trebinjcima.

„Ove godine imali smo preko četrdeset nastupa. Moram da izdvojim Sloveniju i ‘Svesrpski sabor’, Albaniju i Međunarodnu smotru folklora, kao i neke humanitarne aktivnosti koje su bile tokom ljeta, gdje smo sa fondacijom ‘Srbi za Srbe’ napravili koncert za pomoć jednoj porodici u Trebinju. Do kraja godine očekuje nas Beograd, gdje odlazimo na ‘Veče Trebinjaca’, Smotra folklora na Zlatiboru i ‘Evropski vikend’ u Čačku, ovogodišnjoj Nacionalnoj prestonici kulture“, naveo je Lambeta.

 Dodaje da je za sljedeću godinu planirano dosta aktivnosti i nastupa, među kojima su i dvije-tri međunarodne turneje, a do kraja januara očekuju i pozivno pismo za Australiju.

GKUD „Alat Svislajon“ će sutra veče, 26. novembra u pozorišnoj sali Kulturnog centra održati još jedan koncert, koji će početi u 19 časova.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković