Koncert ansambla „Kolo“ u trebinjskom Kulturnom centru

U okviru regionalne turneje „Kolodrom“, Nacionalni ansambl „Kolo“ održao je koncert u Trebinju. Ovom turenejom ovaj renomirani ansambl ujedno obilježava 75 godina postojanja.

 U jednoipočasovnom spektaklu, pored beogradskog ansambla, učestvovalo je kao domaćin i GKUD „Alat Svislajon“ koje je otvorilo koncert u prepunoj pozorišnoj sali Kulturnog centra Trebinje.

Turneja pod nazivom „Kolodrom“ započela je u maju u Banjaluci, nastavljena je preko Sjeverne Makedonije do Crne Gore i Republike Srpske. Do kraja godine članove „Kola“ očekuju gostovanja u Hrvatskoj i Rumuniji.

Janko Dimitrijević, šef ansambla „Kolo“, kaže da je već dugi niz godina gostuju u Trebinju i da gaje prijateljske odnose sa našim ansamblom „Alat Svislajon“.

„Trebinje ima neki mir, svi volimo da dođemo ovde i uvek je inspirativno za izvođače, tako da nam je drago što drugi deo svoje turneje završavamo baš u ovom gradu. Uvek nam je imperativ da u mestu u koje dolazimo budemo repertoarski spremni. S tim u vezi, večeras će na repertoaru ansambla biti igre iz istočne Hercegovine“, naveo je Dimitrijević uoči koncerta.

On dodaje da bogat i raznovrstan repertoar „Kola“ obuhvata preko 130 koreografija eminentnih srpskih koreografa. Za koncert u Trebinju pripremili su svoj klasični repertoar novijeg datuma, koreografije naših najpoznatijih koreografa koje publika ovdje već prepoznaje, kao i minijature koje su svima vrlo dobro poznate.

Koncert Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ organizovao je Grad Trebinje, uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Generalni pokrovitelj regionalne turneje „Kolodrom“ je Ministarstvo kulture Republike Srbije, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i Uprave za dijasporu i Srbe u regionu.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković