Projekcija dokumentarnog filma „Bitka za odbranu Hercegovine“ Nebojše Kolaka

У организацији Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ вечерас је у галерији Културног центра Требиње приказан документарни филм из Одбрамбено – отаџбинског рата „Битка за одбрану Херцеговине“ аутора Небојше Колака из 2015. године у продукцији ЕЛТА ТВ.


Идеја за овај документарни филм је настала при сусрету са неким од људи из Невесиња који су учествовали у Првој Митровданској офанзиви. Према мишљењу аутора, Небојше Колака: „Невесињци су одбранили Херцеговину.“ Филм садржи аутентична свједочења учесника тих догађања.
Ово је прича о чувеној Митровданској офанзиви када је силна хрватско – муслиманска војска напала српске положаје код Невесиња 8. 11. 1992. год. Око 40 000 бораца Хрватског Вијећа Одбране, муслиманске Армије БиХ, као и регуларне војске Републике Хрватске нагрнуло је на мање од 4 000 војника Републике Српске коју су највише чинили борци невесињске и билећке бригаде. Храбри Невесињци су успјели да задрже своје положаје и спријече агресоре да пробију линију фронта. Значај овe битке је у томе што је цијело Невесиње, укључујући и жене и дјецу, устало у одбрану свог града, огњишта, породица.
Небојша Колак истиче да: „филм нема за циљ ширење мржње, већ је ту да прича остане и буде забиљежена. Можда је тужно што је овај филм први документарни филм о Митровданској офанзиви. Жао ми је што нисам могао наћи још неке саговорнике, који су у то вријеме били дјеца, а дали су велики допринос у тој бици.“
Сутра вече, 27. 9. 2017. у 20. 00 часова биће приказан и трећи документарни филм „Споменко на вјечној стражи“ из 2016. године чији је аутор Миле Савић.
Улаз је слободан.