Projekcija dokumentarnog filma „Spomenko na vječnoj straži“ autora Mileta Savića


U okviru kampanje „Heroji Republike Srpske“ i projekta „Kultura sjećanja – Svjedok istine“ prikazan je i treći dokumentarni film iz Odbrambeno – otadžbinskog rata pod nazivom „Spomenko na vječnoj straži“ iz 2016. godine, autora Mileta Savića.


Ispred Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“, prisutnima se obratio predsjednik udruženja, Saša Pešikan, koji je istakao značaj očuvanja i njegovanja lika i djela srpskog borca, poginulih boraca i tekovina Odbrambeno – otadžbinskog rata.
Dokumentarni film „Spomenko na vječnoj straži“ posvećen je najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske – Spomenku Gostiću. Autor filma, Mile Savić, ranije je izjavio novinarima da su ga Spomenkovo herojstvo, poštenje, predanost i ljubav prema svom narodu inspirisali za snimanje ovog dokumentarca.
Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i koji je rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići, na planini Ozren. Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske ga je odlikovao Ordenom zasluga za narod.
Prema riječima autora, cilj ovog dokumentarnog filma je da lik Spomenka Gostića i ono što je učinio za srpski narod budu sačuvani od zaborava.
Film „Spomenko na vječnoj straži“ snimljen je u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske. Preveden je na ruski i engleski jezik. Projekcije ovog filma su održane širom Republike Srpske, ali i van njenih granica.
Posle Trebinja, aktivnosti očuvanja tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata nastaviće se u Bijeljini, Doboju, Nevesinju, Banja Luci i Prijedoru. Kampanja i projekat su podržani od strane grada Trebinja, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije (Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu) i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.