Projekcija dokumentarnog filma „Spomenko na vječnoj straži“ autora Mileta Savića


У оквиру кампање „Хероји Републике Српске“ и пројекта „Култура сјећања – Свједок истине“ приказан је и трећи документарни филм из Одбрамбено – отаџбинског рата под називом „Споменко на вјечној стражи“ из 2016. године, аутора Милета Савића.


Испред Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“, присутнима се обратио предсједник удружења, Саша Пешикан, који је истакао значај очувања и његовања лика и дјела српског борца, погинулих бораца и тековина Одбрамбено – отаџбинског рата.
Документарни филм „Споменко на вјечној стражи“ посвећен је најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске – Споменку Гостићу. Аутор филма, Миле Савић, раније је изјавио новинарима да су га Споменково херојство, поштење, преданост и љубав према свом народу инспирисали за снимање овог документарца.
Споменко Гостић, петнаестогодишњак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и који је раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац Војске Републике Српске, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи, на планини Озрен. Сахрањен је на мјесном гробљу Горњи Улишњак, гдје почивају његова мајка и бака.

Предсједник Републике Српске га је одликовао Орденом заслуга за народ.
Према ријечима аутора, циљ овог документарног филма је да лик Споменка Гостића и оно што је учинио за српски народ буду сачувани од заборава.
Филм „Споменко на вјечној стражи“ снимљен је у сарадњи са Борачком организацијом Републике Српске. Преведен је на руски и енглески језик. Пројекције овог филма су одржане широм Републике Српске, али и ван њених граница.
После Требиња, активности очувања тековина одбрамбено-отаџбинског рата наставиће се у Бијељини, Добоју, Невесињу, Бања Луци и Приједору. Кампања и пројекат су подржани од стране града Требиња, Министарства спољних послова Републике Србије (Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону) и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.