Насљеђе: Пројекције документарних филма из отаџбинског рата

 

ТРЕБИЊЕ I У организацији Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ у галерији Културног центра ,26. и у сриједу, 27. септембра биће приказана два документарна филма из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Прва планирана пројекција је вечерас, а публика ће моћи да погледа филм „Битка за одбрану Херцеговине“, аутора Небојше Колака, из 2015. године, и у сриједу, 27. септембра биће приказан филм „Споменко на вјечној стражи“, аутора Миле Савића, из 2016. године.

„Позивамо све одборнике Скупштине града Требиња да присуствују пројекцији филма „Споменко на вјечној стражи“. Подсјећамо, УДПБ „Насљеђе“ је 13.12.2016. године поднијело иницијативу да Скупштина Града Требиња донесе акт којим се додјељује назив улице по Споменку Гостићу, најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске, који је и погинуо са само 15 навршених година живота. Надамо се да ће наведена иницијатива бити на дневном реду Скупштине што прије и да ће бити једногласно усвојена одлука о њеном усвајању“, наводи се у саопштењу овог удружења.

Пројекције филмова почињу у 20 часова. Улаз је бесплатан.

Филмови ће бити приказани у оквиру кампање „Хероји Републике Српске“ и пројекта „Култура сјећања – Свједок истине“.

Кампања и пројекат је подржан од стране града Требиња, Министарства спољних послова Републике Србије (Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону) и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Послије Требиња, активности очувања и његовања лика и дјела српског борца, погинулих бораца и тековина одбрамбено-отаџбинског рата наставиће се у Бијељини, Добоју, Невесињу, Бања Луци и Приједору.