ПРЕДСТАВЉЕНА ПОЕТСКА РУКОВЕТ „ПРЕД СЈЕНИМА СРПСКИХ МУЧЕНИКА“(ВИДЕО)

У Културном центру Требиње вечерас је промовисана књига поетских руковети „Пред сјенима српских мученика“ аутора Рада Л. Лаловића.

У питању  је друго, проширено и допуњено издање, у којем су обједињени стихови 68 пјесама од 50 аутора о стратиштима и страдалништву углавном српског али и јеврејског и ромског народа у 20. вијеку.

Приређивач збирке, професор Раде Лаловић, рекао је да је ово једина поетска руковет антологијског типа о страдању нашег народа у Јасеновцу, Јадовну, Пребиловцима, Шумарицама…„Успоставио сам три критеријума. Први је да је поетски субјекат жртва фашистичког злочина, као што је то у Ковачићевој „Јами“ или у „Сликама бјежања и смрти“ Милинка Торомана. Други критеријум је да је поетски субјекат посматрач злочина, дакле директно га је доживио као посматрач. И трећи је да је пјеснички субјекат у некој врсти молитвеног односа према жртви и према страдању“, навео је он.

Ова књига обухвата стихове о мучеништву, болу, патњи и судбини нашег народа српских и других јужнословенских пјесника међу којима су Десанка Максимовић, Јован Дучић, Стеван Ричковић, Матија Бећковић и други. Поред њих, у збирци се налазе и три пјесме самог аутора Лаловића: „Вечнаја памјат“, „Ћеле-кула“ и „Роса сузна“.

На промоцији су, поред приређивача ове поетске руковети, говорили и директор Центра за културу и информисање Владимир Пантовић, Душко Крсмановић – професор српског језика из Фоче, као и професорке српског језика наших школа – Дарка Деретић и Весна Андрић, а потресне стихове сабране у књизи казивали су наши средњошколци.

Професор српског језика и рецензент ове књиге, Душко Крсмановић, који је говорио на промоцији, сматра ово дјело јединственим због свега што је у њему приказано. Представљајући збирку прочитао је дио из рецензије.„Једини циљ руковети је да нас вјечно подсјећа на невино страдале претке и да нас опомиње и обавезује да потомцима предамо садашњост у којој неки нови пјесници неће налазити мотиве за поезију сличну овој. Пут недужних ка слободи има и своје путоказе од Шумарица код Крагујевца, преко Јасеновца и Доње Градине до Пребиловаца и многих других биљега који свједоче о страдању српском“, наведено је у предговору.

Промоцију су организовали Српско удружење „Ћирилица“ Требиње, СПКД „Просвјета“ Фоча и Културни центар Требиње.

 

Душка Ђајић