PREDSTAVLJENA POETSKA RUKOVET „PRED SJENIMA SRPSKIH MUČENIKA“(VIDEO)

U Kulturnom centru Trebinje večeras je promovisana knjiga poetskih rukoveti „Pred sjenima srpskih mučenika“ autora Rada L. Lalovića.

U pitanju  je drugo, prošireno i dopunjeno izdanje, u kojem su objedinjeni stihovi 68 pjesama od 50 autora o stratištima i stradalništvu uglavnom srpskog ali i jevrejskog i romskog naroda u 20. vijeku.

Priređivač zbirke, profesor Rade Lalović, rekao je da je ovo jedina poetska rukovet antologijskog tipa o stradanju našeg naroda u Jasenovcu, Jadovnu, Prebilovcima, Šumaricama…„Uspostavio sam tri kriterijuma. Prvi je da je poetski subjekat žrtva fašističkog zločina, kao što je to u Kovačićevoj „Jami“ ili u „Slikama bježanja i smrti“ Milinka Toromana. Drugi kriterijum je da je poetski subjekat posmatrač zločina, dakle direktno ga je doživio kao posmatrač. I treći je da je pjesnički subjekat u nekoj vrsti molitvenog odnosa prema žrtvi i prema stradanju“, naveo je on.

Ova knjiga obuhvata stihove o mučeništvu, bolu, patnji i sudbini našeg naroda srpskih i drugih južnoslovenskih pjesnika među kojima su Desanka Maksimović, Jovan Dučić, Stevan Ričković, Matija Bećković i drugi. Pored njih, u zbirci se nalaze i tri pjesme samog autora Lalovića: „Večnaja pamjat“, „Ćele-kula“ i „Rosa suzna“.

Na promociji su, pored priređivača ove poetske rukoveti, govorili i direktor Centra za kulturu i informisanje Vladimir Pantović, Duško Krsmanović – profesor srpskog jezika iz Foče, kao i profesorke srpskog jezika naših škola – Darka Deretić i Vesna Andrić, a potresne stihove sabrane u knjizi kazivali su naši srednjoškolci.

Profesor srpskog jezika i recenzent ove knjige, Duško Krsmanović, koji je govorio na promociji, smatra ovo djelo jedinstvenim zbog svega što je u njemu prikazano. Predstavljajući zbirku pročitao je dio iz recenzije.„Jedini cilj rukoveti je da nas vječno podsjeća na nevino stradale pretke i da nas opominje i obavezuje da potomcima predamo sadašnjost u kojoj neki novi pjesnici neće nalaziti motive za poeziju sličnu ovoj. Put nedužnih ka slobodi ima i svoje putokaze od Šumarica kod Kragujevca, preko Jasenovca i Donje Gradine do Prebilovaca i mnogih drugih biljega koji svjedoče o stradanju srpskom“, navedeno je u predgovoru.

Promociju su organizovali Srpsko udruženje „Ћирилица“ Trebinje, SPKD „Prosvjeta“ Foča i Kulturni centar Trebinje.

 

Duška Đajić