Izložba slika „Belezi velikih zločina“ u Gacku (video)

Синоћ је у Дому културе у Гацку отворена изложба слика „Белези великих злочина“ аутора Вељка Ђурића- Мишина,директора Музеја жртава геноцида из Београда.

Поздравну ријеч посјетиоцима упутила је сликарка из Гацка Јелена Глоговац Савић а изложбу је отворила директорица Културно-спортског центра Анђелка Бољановић.Поставку иначе чини двадесет слика еминентних српских умјетника,а поред слике „Јасеновац“,чувеног сликара Милића од Мачве,која представља страдање Срба у усташкој НДХ,посјетиоци ће моћи да виде и дјела других сликара као што су Зоран Туркан,Весна Тартар,Јован Солдатовић,Драган Ристић…

Захваљујући Удружењу ветерана Трећег одреда специјалне полиције и Удружењу дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ ове слике су стигле у Херцеговину.

„Наш одред ове године обиљежава 25 година оснивања и изложба је била у скоро свим градовима из којих су били припадници наше јединице.Основни циљ изложбе је гајење културе сјећања,да млађе генерације виде зашто је народ деведесетих година узео оружје у руке и зашто се борио, да нам се не понове зла из двадесетог вијека“-рекао је Дејан Бодирога ,предсједник Удружења ветерана Трећег одреда специјалне полиције.

Саша Пешикан,испред Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ каже да је основни циљ њиховог удружења његовање тековина одбрамбено-отаџбинског рата и културно-историјског насљеђа српског народа ,јер како каже ,велики проблем је што заборављамо своје хероје а и злочине који су нам се десили.

„Управо из тога разлога смо заједно са својим пријатељима из Удружења ветерана покренули ову причу да би млађе генерације упознали са злочинима прошлог вијека,не да би мрзили већ да нам се никад више не би поновили“-додао је Пешикан.

Иначе поставка ће Гачанима на располагању бити још неких петнаестак дана а након тога биће представљена билећкој публици.

Ј. А. 17/03/2018

РАДИО ГАЦКО