NASTUP KLAVIRSKOG DUA „TRA NOI“ U KULTURNOM CENTRU

Требињска публика је вечерас имала прилику да ужива у наступу клавирског дуа„Tra noi“ Иване Пешић и Јелене Вукмировић.

Пијанисткиње су се представиле интересантним репертоаром због чега су биле награђене искреним аплаузом послије сваке композиције.

На програму су биле композиције руског композитора Петра Иљича Чајковског („Сјећање на Хапсал“, оп. 2), те њемачких композитора Хермана Геца (Соната оп.17, 4, ге – мол)  и Кристофа Вилибалда Глука (балет из опере „Орфеј и Еуридика“).

Јелена   Вукмировић и Ивана Пешић сарађују још од Музичке академије на Цетињу кад су, 2009. године, уписале магистарске студије на одсјеку за камерну музику. Након завршене магистратуре 2011, професионално су ангажоване у клавирском дуу „Tra noi“. До сада су учествовалена бројим међународним такмичењима и освојиле низ награда. Наступале су у Црној Гори, Србији, Русији, Италији…

Ивана Пешић каже да је четвороручно извођење композиција веома захтјевно. „У питању су двије индивидуе које морају да се уклопе у сваком погледу. Нас двије смо, негдје, сличних карактера, а свакако се одлично допуњујемо зато дуго и сарађујемо. Спојила нас је заједничка амбиција и љубав према музици“, навела је ова пијанисткиња. Циљ клавирског дуа „Tra noi“ је да промовишу класичну музику, као и младе ауторе.

Професионална и лична каријера ових умјетница се успјешно преплићу. Поред професионалног ангажовања у дуу, Ивана Пешић се бави и педагошким радом, као професор у Музичкој школи „Дара Чокорило“ у Никшићу, а Јелена Вукмировић је тренутно ангажована као професор клавира у Музичкој школи „Саво Поповић“ на Цетињу.

 

Душка Ђајић