NASTUP KLAVIRSKOG DUA „TRA NOI“ U KULTURNOM CENTRU

Trebinjska publika je večeras imala priliku da uživa u nastupu klavirskog dua„Tra noi“ Ivane Pešić i Jelene Vukmirović.

Pijanistkinje su se predstavile interesantnim repertoarom zbog čega su bile nagrađene iskrenim aplauzom poslije svake kompozicije.

Na programu su bile kompozicije ruskog kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog („Sjećanje na Hapsal“, op. 2), te njemačkih kompozitora Hermana Geca (Sonata op.17, 4, ge – mol)  i Kristofa Vilibalda Gluka (balet iz opere „Orfej i Euridika“).

Jelena   Vukmirović i Ivana Pešić sarađuju još od Muzičke akademije na Cetinju kad su, 2009. godine, upisale magistarske studije na odsjeku za kamernu muziku. Nakon završene magistrature 2011, profesionalno su angažovane u klavirskom duu „Tra noi“. Do sada su učestvovalena brojim međunarodnim takmičenjima i osvojile niz nagrada. Nastupale su u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Italiji…

Ivana Pešić kaže da je četvororučno izvođenje kompozicija veoma zahtjevno. „U pitanju su dvije individue koje moraju da se uklope u svakom pogledu. Nas dvije smo, negdje, sličnih karaktera, a svakako se odlično dopunjujemo zato dugo i sarađujemo. Spojila nas je zajednička ambicija i ljubav prema muzici“, navela je ova pijanistkinja. Cilj klavirskog dua „Tra noi“ je da promovišu klasičnu muziku, kao i mlade autore.

Profesionalna i lična karijera ovih umjetnica se uspješno prepliću. Pored profesionalnog angažovanja u duu, Ivana Pešić se bavi i pedagoškim radom, kao profesor u Muzičkoj školi „Dara Čokorilo“ u Nikšiću, a Jelena Vukmirović je trenutno angažovana kao profesor klavira u Muzičkoj školi „Savo Popović“ na Cetinju.

 

Duška Đajić