Počinje festival: Sedmica u znaku filma

TREBINJE I Peti, jubilarni, Festival mediteranskog i evropskog filma „Trebinje 2017“ počinje sutra, a na platou ispred Kulturnog centra i na ljetnoj sceni Doma mladih, do 13. avgusta, trebinjska publika biće u prilici da pogleda 24 dugometražna i kratka filma iz više od deset zemalja eks-ju i evromediteranskog regiona.

Savjet festivala odlučio je da ove godine nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu „Zlatni platan“ bude dodijeljene glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu.

Festival će svečano biti otvoren sutra veče u 20:30 sati na platou ispred Kulturnog centra, obraćanjima gradonačelnika Luke Petrovića, ovogodišnjih dobitnika „Zlatnog platana“, te osnivača, selektora i umjetničkog direktora ove manifestacije Peđe Milojevića.

Milojević ističe da će pored laureta festivalskog priznanja ljubitelji filma u Trebinju imaće i ove godine priliku da pozdrave aktere prikazanih ostvarenja, reditelje i glumce kinematografije regiona, poput Koleta Angelovskog, Danice Maksimović, Brankice Sebastijanović, Milana Vasića, Milana Kalinića, Nemanje Ćipranića, Domagoja Mrkonjića…

„Ovo je jedini grad i festival gdje svaki građanin može da razgovara sa glumcima i drugim filmskim radnicima. Družimo se sa ljudima koje sretnemo u Starom gradu, u šetnji prelijepim trebinjskim ulicama i mostovima”, naveo je Milojević.

Festival mediteranskog i evropskog filma organizuju Tangram centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.

R.S.