Ljepote Orjena u objektivu Slavenka Vukasovića

ТРЕБИЊЕ │  У Галерији Kултурног центра вечерас је отворена изложба фотографија под називом „Орјен“, аутора требињског фотографа Славенка Вукасовића.

На својој 4. самосталној изложби, приређеној у оквиру 8. Требињских дана фотографије, Вукасовић је представио око 40 фотографија, углавном великог формата, са мотивима природних љепота Орјена, које је снимио током планинарења подручјем овог масива у посљедњих десетак година.

Аутор истиче да је главни мотив за вечерашњу изложбу – жеља да приближи ову планинску оазу природе суграђанима, која је и поред изузетне љепоте и свега 20-ак километара удаљености – још увијек непознаница за већину Требињаца.

„Када смо ових дана промовисали Убла најмлађим требињским спортистима, на питање гдје се налази Орјен – ниједно дијете није знало. Старији су чули за Орјен, али велика већина није се никада прошетала Орјеном. Ја сам се са Орјеном упознао 2005. године и то је за мене било откриће. Једном кад дођете горе, сигурно ћете се заљубити у ту планину и вратићете се. Тако је било и са мном, већ десет година идем тамо – то је рај за фотографе“, каже Вукасовић.

Предсједник Планинарског друштва „Вучји зуб“ Игор Шкеро истиче да љубитељи љепота највише планине приморских Динарида са великим нестрпљењем очекују да Влада РС прогласи подручје Орјена – националним парком.

„А према нашим сазнањима – Влада РС заиста планира такву одлуку. Орјен тренутно није заштићено подручје, а по много чему то заслужује да буде – прије свега на овом простору налазе се бројне ендемичне врсте биљног и животињског свијета“, истиче Шкеро.

Он се нада да ће и фотографије Славенка Вукасовића потакнути наше суграђане да се упусте у авантуру истраживања природних љепота Орјена.

„Сви знају гдје су Убла, али то излетише – само су врата планине Орјен. Дакле, људи треба само да закораче који километар даље – па да виде праву љепоту, дивљу љепоту наше најљепше планине у Требињу“, истиче Шкеро.

Р.С.