Ljepote Orjena u objektivu Slavenka Vukasovića

TREBINJE │  U Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Orjen“, autora trebinjskog fotografa Slavenka Vukasovića.

Na svojoj 4. samostalnoj izložbi, priređenoj u okviru 8. Trebinjskih dana fotografije, Vukasović je predstavio oko 40 fotografija, uglavnom velikog formata, sa motivima prirodnih ljepota Orjena, koje je snimio tokom planinarenja područjem ovog masiva u posljednjih desetak godina.

Autor ističe da je glavni motiv za večerašnju izložbu – želja da približi ovu planinsku oazu prirode sugrađanima, koja je i pored izuzetne ljepote i svega 20-ak kilometara udaljenosti – još uvijek nepoznanica za većinu Trebinjaca.

„Kada smo ovih dana promovisali Ubla najmlađim trebinjskim sportistima, na pitanje gdje se nalazi Orjen – nijedno dijete nije znalo. Stariji su čuli za Orjen, ali velika većina nije se nikada prošetala Orjenom. Ja sam se sa Orjenom upoznao 2005. godine i to je za mene bilo otkriće. Jednom kad dođete gore, sigurno ćete se zaljubiti u tu planinu i vratićete se. Tako je bilo i sa mnom, već deset godina idem tamo – to je raj za fotografe“, kaže Vukasović.

Predsjednik Planinarskog društva „Vučji zub“ Igor Škero ističe da ljubitelji ljepota najviše planine primorskih Dinarida sa velikim nestrpljenjem očekuju da Vlada RS proglasi područje Orjena – nacionalnim parkom.

„A prema našim saznanjima – Vlada RS zaista planira takvu odluku. Orjen trenutno nije zaštićeno područje, a po mnogo čemu to zaslužuje da bude – prije svega na ovom prostoru nalaze se brojne endemične vrste biljnog i životinjskog svijeta“, ističe Škero.

On se nada da će i fotografije Slavenka Vukasovića potaknuti naše sugrađane da se upuste u avanturu istraživanja prirodnih ljepota Orjena.

„Svi znaju gdje su Ubla, ali to izletiše – samo su vrata planine Orjen. Dakle, ljudi treba samo da zakorače koji kilometar dalje – pa da vide pravu ljepotu, divlju ljepotu naše najljepše planine u Trebinju“, ističe Škero.

R.S.