Почео филм фестивал: Златни платани уручени Љиљани Благојевић и Игору Галу

ТРЕБИЊЕ I Свечаним уручењем Златних платана глумцима Љиљани Благојевић и Игору Галу –  у Требињу је вечерас почео 5. Фестивал медитеранског и европског филма.

На платоу испред Културног центра и на љетној сцени Дома младих, до 13. августа, требињска публика биће у прилици да погледа више од двадесет дугометражних и кратких филмова из више од десет земаља екс-ју и евромедитеранског региона.

Награде фестивала за изузетан допринос евро-медитеранском филму – овогодишњим добитницима уручио је предсједник Скупштине града Требиња Драгослав Бањак, након чега су се лаурати поклонили требињској публици.

„Награде су добродошле када сте млади јер значе да сте добро прихваћени, да сте добродошли у свијет умјетности. Али су такође драгоцјене за људе у зрелим годинама  – јер значе да нисмо отписани. Хвала вам за то дивно осјећање да смо вам још увијек потребни“, казала је обраћајући се Требињцима дива српског глумишта Љиљана Благојевић.

Захваљујући на указаној почасти глумац Игор Галорекао је да се његов први филмски сусрет са Требињем догодио још 1974. године, те да и данас у наш град долази „ганут и отворена срца“, због признања које је увијек потврда да су „неки људи процијенили да је нечији живот и рад оставио трага на овом простору“.

„Ово чиме смо се бавили и чиме се бавимо, није на нама да процијенимо – да ли је то умјетност или ко зна шта, али кад се вратите томе, видите да је оставило трага међу људима и самим тим је – већ добро“, рекао је Гало.

Отварајући фестивал предсједник Скупштине града Драгослав Бањак рекао је да ниједан хроничар није записао када је одржана прва филмска пројекција у Требињу, али да је сигуран да Требиње и по овом достигнућу није много каснило за свијетом.

Требиње од давнина град у којем су се смјењивале силе и политичка опредјељења, али једно је заувијек остало исто – дух који носе његови становници. И овај фестивал одржаће се пети пут, што значи да је преболио дјечије болести и да је почео да расте. Знајући колико су становници Требиња упорни и сналажљиви – фестивал има очигледно свијетлу будућност“, поручио је Бањак.

Селектор и умјетнички директор фестивала ПеђаМилојевић рекао је да ће у седам фестивалских дана, уз богат филмски програм, публика у Требињу имати и ове године прилику да поздрави актере приказаних остварења, редитеље и глумце кинематографије региона, попут Колета Ангеловског, Данице Максимовић, Бранкице Себастијановић, Милана Васића, Милана Калинића, те Небојше Глоговца, који би требало и да затвори требињску филмску смотру.

Фестивал медитеранског и европског филма организују Танграм центар из Београда и Културни центар Требиње, а под покровитељством Града Требиња и Министарства просвјете и културе Републике Српске, те уз подршку Управе за дијаспору Републике Србије.

Р.С.