Počeo film festival: Zlatni platani uručeni Ljiljani Blagojević i Igoru Galu

TREBINJE I Svečanim uručenjem Zlatnih platana glumcima Ljiljani Blagojević i Igoru Galu –  u Trebinju je večeras počeo 5. Festival mediteranskog i evropskog filma.

Na platou ispred Kulturnog centra i na ljetnoj sceni Doma mladih, do 13. avgusta, trebinjska publika biće u prilici da pogleda više od dvadeset dugometražnih i kratkih filmova iz više od deset zemalja eks-ju i evromediteranskog regiona.

Nagrade festivala za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu – ovogodišnjim dobitnicima uručio je predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak, nakon čega su se laurati poklonili trebinjskoj publici.

„Nagrade su dobrodošle kada ste mladi jer znače da ste dobro prihvaćeni, da ste dobrodošli u svijet umjetnosti. Ali su takođe dragocjene za ljude u zrelim godinama  – jer znače da nismo otpisani. Hvala vam za to divno osjećanje da smo vam još uvijek potrebni“, kazala je obraćajući se Trebinjcima diva srpskog glumišta Ljiljana Blagojević.

Zahvaljujući na ukazanoj počasti glumac Igor Galorekao je da se njegov prvi filmski susret sa Trebinjem dogodio još 1974. godine, te da i danas u naš grad dolazi „ganut i otvorena srca“, zbog priznanja koje je uvijek potvrda da su „neki ljudi procijenili da je nečiji život i rad ostavio traga na ovom prostoru“.

„Ovo čime smo se bavili i čime se bavimo, nije na nama da procijenimo – da li je to umjetnost ili ko zna šta, ali kad se vratite tome, vidite da je ostavilo traga među ljudima i samim tim je – već dobro“, rekao je Galo.

Otvarajući festival predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak rekao je da nijedan hroničar nije zapisao kada je održana prva filmska projekcija u Trebinju, ali da je siguran da Trebinje i po ovom dostignuću nije mnogo kasnilo za svijetom.

Trebinje od davnina grad u kojem su se smjenjivale sile i politička opredjeljenja, ali jedno je zauvijek ostalo isto – duh koji nose njegovi stanovnici. I ovaj festival održaće se peti put, što znači da je prebolio dječije bolesti i da je počeo da raste. Znajući koliko su stanovnici Trebinja uporni i snalažljivi – festival ima očigledno svijetlu budućnost“, poručio je Banjak.

Selektor i umjetnički direktor festivala PeđaMilojević rekao je da će u sedam festivalskih dana, uz bogat filmski program, publika u Trebinju imati i ove godine priliku da pozdravi aktere prikazanih ostvarenja, reditelje i glumce kinematografije regiona, poput Koleta Angelovskog, Danice Maksimović, Brankice Sebastijanović, Milana Vasića, Milana Kalinića, te Nebojše Glogovca, koji bi trebalo i da zatvori trebinjsku filmsku smotru.

Festival mediteranskog i evropskog filma organizuju Tangram centar iz Beograda i Kulturni centar Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te uz podršku Uprave za dijasporu Republike Srbije.

R.S.