ПЈЕСНИЧКО ВЕЧЕ ЂОРЂА СЛАДОЈА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ

Вечерас је у Културном центру приређено изузетно вече за љубитеље поезије, на којем је представљено књижевно стваралаштво пјесника Ђорђа Сладоја.

Познати и признати  пјесник Ђорђо Сладоје, Херцеговац који живи у Новом Саду, не заборавља слике из дјетињства и завичаја, о чему најбоље свједочи његова поезија. За Ђорђа Сладоја, Херцеговина представља основни стуб на којем почива његово пјесништво.

„Херцеговина је, просто, мој животни стуб па онда, разумије се, и пјеснички. Тај осјећај из дјетињства, слике, призори, прва сазнања, све је то уплетено у моју пјесму и надограђено неким новим, поприлично тешким и тамнијим искуствима. Завичај је подлога, унутрашња свјетлост која зари и обасјава све. А од сјећања, заправо, лирика и живи“, навео је овај истакнути пјесник.

О аутору и његовој поезији говорили су  пјесникиња и књижевна критичарка Милица Краљ и пјесник Радомир Уљаревић.

„Његова поезија је враћање том старом свијету који је наоко заборављен и објективно изгубљен. Али, то је истовремено враћање духу који нас чека, обраћање духу новог свијета и, у том смислу, Сладоје је изразито савремени пјесник који се ослања на традицију и израста из ње“, рекао је  Радомир Уљаревић.

Према ријечима  Милице Краљ, Сладоје је један од најзначајнијих савремених српских пјесника, који је исконску матерњу мелодију и исконско родно тле преточио у упечатљиву и убједљиву пјесму:

„То је песма која се поприма као песма сваког од нас, песма која је у исходишном смислу дисање кроз рану, песма која је сабрала и сабира сав трагизам –  и овог простора и српског народа, и оног националног хода који се од памтивека до данашњег дана провлачи кроз поезију савремених српских песника“.

Публици је представљена и најновија Сладојева збирка пјесама  „Занатски дом“.  Књига је, како је аутор навео, посвећена разним занатима – пословима и талентима које је бог људима дао да би опстали на земљи а који су, на извјестан начин, повезани са пјесничким занатом.

Књижевној вечери претходило је дружење пјесника са требињским основцима у школи  „Јован Јовановић Змај“.

Културни центар Требиње је ово књижевно вече организовао у оквиру манифестације  „Трг пјесника“, коју подржава Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић