PJESNIČKO VEČE ĐORĐA SLADOJA U KULTURNOM CENTRU TREBINJE

Večeras je u Kulturnom centru priređeno izuzetno veče za ljubitelje poezije, na kojem je predstavljeno književno stvaralaštvo pjesnika Đorđa Sladoja.

Poznati i priznati  pjesnik Đorđo Sladoje, Hercegovac koji živi u Novom Sadu, ne zaboravlja slike iz djetinjstva i zavičaja, o čemu najbolje svjedoči njegova poezija. Za Đorđa Sladoja, Hercegovina predstavlja osnovni stub na kojem počiva njegovo pjesništvo.

„Hercegovina je, prosto, moj životni stub pa onda, razumije se, i pjesnički. Taj osjećaj iz djetinjstva, slike, prizori, prva saznanja, sve je to upleteno u moju pjesmu i nadograđeno nekim novim, poprilično teškim i tamnijim iskustvima. Zavičaj je podloga, unutrašnja svjetlost koja zari i obasjava sve. A od sjećanja, zapravo, lirika i živi“, naveo je ovaj istaknuti pjesnik.

O autoru i njegovoj poeziji govorili su  pjesnikinja i književna kritičarka Milica Kralj i pjesnik Radomir Uljarević.

„Njegova poezija je vraćanje tom starom svijetu koji je naoko zaboravljen i objektivno izgubljen. Ali, to je istovremeno vraćanje duhu koji nas čeka, obraćanje duhu novog svijeta i, u tom smislu, Sladoje je izrazito savremeni pjesnik koji se oslanja na tradiciju i izrasta iz nje“, rekao je  Radomir Uljarević.

Prema riječima  Milice Kralj, Sladoje je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pjesnika, koji je iskonsku maternju melodiju i iskonsko rodno tle pretočio u upečatljivu i ubjedljivu pjesmu:

„To je pesma koja se poprima kao pesma svakog od nas, pesma koja je u ishodišnom smislu disanje kroz ranu, pesma koja je sabrala i sabira sav tragizam –  i ovog prostora i srpskog naroda, i onog nacionalnog hoda koji se od pamtiveka do današnjeg dana provlači kroz poeziju savremenih srpskih pesnika“.

Publici je predstavljena i najnovija Sladojeva zbirka pjesama  „Zanatski dom“.  Knjiga je, kako je autor naveo, posvećena raznim zanatima – poslovima i talentima koje je bog ljudima dao da bi opstali na zemlji a koji su, na izvjestan način, povezani sa pjesničkim zanatom.

Književnoj večeri prethodilo je druženje pjesnika sa trebinjskim osnovcima u školi  „Jovan Jovanović Zmaj“.

Kulturni centar Trebinje je ovo književno veče organizovao u okviru manifestacije  „Trg pjesnika“, koju podržava Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković