U KULTURNOM CENTRU TREBINJE PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „GAJDOBRA – NASLEĐE I SAVREMENOST“

Monografija „Gajdobra – Nasleđe i savremenost“ autorke Anđe Šušić predstavljena je večeras trebinjskoj publici u galeriji Kulturnog centra.

Monografija je plod petogodišnjeg obimnog, istraživačkog rada profesorke istorije Anđe Šušić, a koncipirana je kao trilogija Hercegovina – Vojvodina – Gajdobra.

Autorka navodi da je inspiraciju za stvaranje ove knjige dobila kada je u Gajdobri 2015. godine podignut spomenik vojvodi Luki Vukaloviću, a namjera joj je bila da kroz nju dočara karakterološku posebnost, etno-psihološku sliku i istorijsku sudbinu njenih stanovnika, uglavnom Hercegovaca. Ravnica ih, kako kaže, nije nimalo „omekšala“ i osnovni principi koje Hercegovci imaju ostali su i dalje na snazi.

„Poželela sam da napišem nešto što će trajno obeležavati i biti spona između Hercegovine i Vojvodine. Što se tiče Hercegovaca, oni su svuda isti. Oni su, u osnovi, dobri ali oštri ljudi. Spremni su da na sve odgovore ljudski, spremni da čak i oproste nečije greške, ali kad jednom donesu odluku da neko ne vredi, onda više kod Hercegovaca nema popravnog ispita. Tako ih ja doživljavam i srećna sam što su moji Hercegovci takvi“, istakla je Anđa Šušić.

Prof. dr Jovo Radoš, jedan od recenzenata, rekao je da, spajajući hercegovački i vojvođanski ambijent, monografija oslikava Gajdobru i mentalitet njenih stanovnika. Ističući specifičnost mentaliteta hercegovačkih kolonista u Gajdobri, kaže da su oni u ovo malo vojvođansko mjesto donijeli svoje običaje i sve ono što je krasilo njihov život u Hercegovini.

„Mi smo uvijek više naginjali ka Hercegovini i tamo, u onim ravničarskim krajevima, isticali da smo Hercegovci. Naši stari su to prenosili na nas, vaspitavali nas u tom duhu i mi smo se osjećali tako. Ima neki starogrčki agon u nama, želja za nadmetanjem, takmičenjem, za dvobojem i za isticanjem. Taj mentalitet je očuvan i mladi su nastavili da se ponose i diče time“, kazao je prof. Radoš.

U muzičkom dijelu programa tokom večerašnje promocije nastupali su članovi etno kvarteta „Zvuci s kamena“ iz Novog Sada.

Cjelokupan prihod od prodatih knjiga biće doniran crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Gajdobri.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković