U KULTURNOM CENTRU TREBINJE PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „GAJDOBRA – NASLEĐE I SAVREMENOST“

Монографија „Гајдобра – Наслеђе и савременост“ ауторке Анђе Шушић представљена је вечерас требињској публици у галерији Културног центра.

Монографија је плод петогодишњег обимног, истраживачког рада професорке историје Анђе Шушић, а конципирана је као трилогија Херцеговина – Војводина – Гајдобра.

Ауторка наводи да је инспирацију за стварање ове књиге добила када је у Гајдобри 2015. године подигнут споменик војводи Луки Вукаловићу, а намјера јој је била да кроз њу дочара карактеролошку посебност, етно-психолошку слику и историјску судбину њених становника, углавном Херцеговаца. Равница их, како каже, није нимало „омекшала“ и основни принципи које Херцеговци имају остали су и даље на снази.

„Пожелела сам да напишем нешто што ће трајно обележавати и бити спона између Херцеговине и Војводине. Што се тиче Херцеговаца, они су свуда исти. Они су, у основи, добри али оштри људи. Спремни су да на све одговоре људски, спремни да чак и опросте нечије грешке, али кад једном донесу одлуку да неко не вреди, онда више код Херцеговаца нема поправног испита. Тако их ја доживљавам и срећна сам што су моји Херцеговци такви“, истакла је Анђа Шушић.

Проф. др Јово Радош, један од рецензената, рекао је да, спајајући херцеговачки и војвођански амбијент, монографија осликава Гајдобру и менталитет њених становника. Истичући специфичност менталитета херцеговачких колониста у Гајдобри, каже да су они у ово мало војвођанско мјесто донијели своје обичаје и све оно што је красило њихов живот у Херцеговини.

„Ми смо увијек више нагињали ка Херцеговини и тамо, у оним равничарским крајевима, истицали да смо Херцеговци. Наши стари су то преносили на нас, васпитавали нас у том духу и ми смо се осјећали тако. Има неки старогрчки агон у нама, жеља за надметањем, такмичењем, за двобојем и за истицањем. Тај менталитет је очуван и млади су наставили да се поносе и диче тиме“, казао је проф. Радош.

У музичком дијелу програма током вечерашње промоције наступали су чланови етно квартета „Звуци с камена“ из Новог Сада.

Цјелокупан приход од продатих књига биће дониран цркви Светих апостола Петра и Павла у Гајдобри.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић