PROMOCIJA KNJIŽEVNOG STVARALAŠTVA BRANIMIRA BATA RADOVIĆA

Branimir Bato Radović, pravnik i pisac iz Foče, predstavio je večeras svoj književni opus publici u Kulturnom centru.

Branimir Radović se dosad oprobao u različitim književnim formama. Njegov literarni prvijenac je poema „Zoran“, koja se sastoji od četrnaest potresnih pjesama, pisanih rimovanim dvanaestercem. Poema je naziv dobila po Radovićevom rođaku koji je poginuo kao dobrovoljac na vukovarskom ratištu, a centralni motiv poeme je majčin bol.

„Posvetio sam je Zoranovoj majci, mojoj ujni Nataliji, njenoj ljubavi i neizmjernom bolu za prerano izgubljenim sinom. Zamjerali su mi što nisam uneo više patriotskog duha, ali ja sam se prvenstveno bavio ljudskim sudbinama“, kazao je autor.

Nakon poeme, uslijedila je zbirka „Igle“. U knjizi je sabrano tridesetak pjesama, svrstanih u četiri ciklusa:  „Ljubav na pijesku“,  „Nemir“,  „Milost“  i  „Igle“. Pjesme su nastale s ciljem da čitaocu skrenu pažnju da na to da je važno da čovjek istraje u onome što želi i da je, prvenstveno, on je taj koji drži sudbinu u svojim rukama.

Radović se oprobao i kao romanopisac. Njegovo prozno djelo  „Trag“  napisano je u prvom licu. Autor je radnju romana smjestio u Crnu Goru, pred kraj 20. vijeka, a u njemu opisuje život vojnika i njihovih starješina.

„Probao sam da stavim sebe u različite pozicije. Želio sam da pričam o velikim i malim ljudima iz svog ugla. Sve što radimo ostavlja trag za sobom i po tome nas prepoznaju. Bilo bi dobro da trag, po kojem se poznajemo, bude jak, dobar, i upečatljiv“, naveo je Radović.

Posljednje objavljeno djelo Branimira Radovića je  zbirka soneta  „Ona“, koja sadrži sedamdeset dva soneta, a čiji su motivi ljubav i čežnja. Formu soneta Radović smatra krunom poezije i književnog stvaralaštva.

„Poklonik sam onog starog, klasičnog stila. Uzori su mi Dis, Dučić i Rakić sa metrikom, kompozicijom i dvostrukom rimom. Izazov mi predstavlja da pokažem svoju snagu, umijeće i da ispunim sve te stroge forme poezije, a da se, u isto vrijeme, to dopadne i čitaocima“, istakao je Radović.

Pred čitalačkom publikom, kako najavljuje, uskoro će se naći i njegova nova poema  „Žbir“.

Večeras je o autoru i njegovom dosadašnjem stvaralaštvu nadahnuto govorio pjesnik Novica Telebak, a stihove je kazivao i novinar Ratomir Mijanović.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković