ПРОМОЦИЈА КЊИЖЕВНОГ СТВАРАЛАШТВА БРАНИМИРА БАТА РАДОВИЋА

Бранимир Бато Радовић, правник и писац из Фоче, представио је вечерас свој књижевни опус публици у Културном центру.

Бранимир Радовић се досад опробао у различитим књижевним формама. Његов литерарни првијенац је поема „Зоран“, која се састоји од четрнаест потресних пјесама, писаних римованим дванаестерцем. Поема је назив добила по Радовићевом рођаку који је погинуо као добровољац на вуковарском ратишту, а централни мотив поеме је мајчин бол.

„Посветио сам је Зорановој мајци, мојој ујни Наталији, њеној љубави и неизмјерном болу за прерано изгубљеним сином. Замјерали су ми што нисам унео више патриотског духа, али ја сам се првенствено бавио људским судбинама“, казао је аутор.

Након поеме, услиједила је збирка „Игле“. У књизи је сабрано тридесетак пјесама, сврстаних у четири циклуса:  „Љубав на пијеску“,  „Немир“,  „Милост“  и  „Игле“. Пјесме су настале с циљем да читаоцу скрену пажњу да на то да је важно да човјек истраје у ономе што жели и да је, првенствено, он је тај који држи судбину у својим рукама.

Радовић се опробао и као романописац. Његово прозно дјело  „Траг“  написано је у првом лицу. Аутор је радњу романа смјестио у Црну Гору, пред крај 20. вијека, а у њему описује живот војника и њихових старјешина.

„Пробао сам да ставим себе у различите позиције. Желио сам да причам о великим и малим људима из свог угла. Све што радимо оставља траг за собом и по томе нас препознају. Било би добро да траг, по којем се познајемо, буде јак, добар, и упечатљив“, навео је Радовић.

Посљедње објављено дјело Бранимира Радовића је  збирка сонета  „Она“, која садржи седамдесет два сонета, а чији су мотиви љубав и чежња. Форму сонета Радовић сматра круном поезије и књижевног стваралаштва.

„Поклоник сам оног старог, класичног стила. Узори су ми Дис, Дучић и Ракић са метриком, композицијом и двоструком римом. Изазов ми представља да покажем своју снагу, умијеће и да испуним све те строге форме поезије, а да се, у исто вријеме, то допадне и читаоцима“, истакао је Радовић.

Пред читалачком публиком, како најављује, ускоро ће се наћи и његова нова поема  „Жбир“.

Вечерас је о аутору и његовом досадашњем стваралаштву надахнуто говорио пјесник Новица Телебак, а стихове је казивао и новинар Ратомир Мијановић.

Душка Ђајић

Фото: Јован Видаковић