Otvorena izložba rizografskih radova “ALLSTARS & SUPERNOVAE”

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena kolektivna izložba grafike štampane rizografskom tehnikom “ALLSTARS & SUPERNOVAE”.

Cjelina ALLSTARS dio je postavke posvećen umjetnicima po pozivu – velikanima dizajna, dok SUPERNOVAE predstavlja radove novih imena i nada u oblasti dizajna iz Evrope, izabranim putem konkursa koji svake godine sprovodi PDP konferencija kreativnih medija iz Novog Sada.

Umjetnici su tokom 2021. i 2022. godine kroz teme Šift i Eho predstavili svoja iskustva stvaranja, učenja i prevazilaženja prepreka.

Urednik progrma PDP konferencije kreativnih medija Dajana Vujaklija istakla je da je izložba specifična zato što se radi o posebnoj rizografskoj tehnici:

„U pitanju je digitalna štampa koja zapravo funkcioniše kao sitoštampa, pa ima malo i šmek analognog otiska. Tema Šift poziva na osvešćivanje transformacija kroz koje svi prolazimo i promena sa naglaskom na put kojim se prolazi dok stižemo do njih, a tema Eho osvešćuje sve uticaje koje spoljna okolina i neki naši unutrašnji procesi imaju na naš rad, kao i ono šta mi društvu ostavljamo kao pojedinci”.

Otvarajući izložbu, Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, naglasila je da ono što odvaja ovu izložbu od drugih jeste to što su umjetnici stvarali svako za sebe, a na zadate teme.

„Dragocjeno je ako vidimo da ljudi mogu zajedno da rade, na istu temu, a da zadrže svoju autohtonost i da iskažu svoje mišljenje. Ono što je, opet, jedan novi kvalitet ove izložbe je to što svako od nas može da vidi ono što želi”, navela Slađana Skočajić.

Izložbu “ALLSTARS & SUPERNOVAE” organizovao je Kulturni centar Trebinje, a postavka se može pogledati do 21. jula.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković