Izložba slika Dragana Providžala pred trebinjskom publikom

Večeras je u galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena retrospektivna izložba slika Dragana Providžala.

Postavka obuhvata radove iz posljednjih četrdesetak godina, koji su rađeni raznim tehnikama, raznim materijalima, na različitim podlogama.

„Radio sam u fazama. Na početku je to kretalo od faze kaligrafije i lijepog pisanja, onda je tanka i debela linija pretočena u crteže, a kasnije u apstraktno slikarstvo. Dobar crtež garantuje dobru sliku i to je uvijek bio moj pristup slikarstvu. Ovdje su djela rađena u različitim tehnikama – akvarel, akril, kombinacija olovke i bojica, pomalo pastel, a svemu je, ipak, baza rukopis”, naveo je Providžalo, dodajući da već planira i narednu izložbu koja će biti posvećena gravurama.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je istakao da je Dragan Providžalo stameni Hercegovac velikog srca, humanista, diskretan i skroman, karakteran vjerujući čovjek, udomitelj napuštenih životinja, darodavac i  dobrotvor.  

„Hercegovina je bremenita, kamenita zemlja i nije lako ovdje dobar biti.  Dragan zna kako se to radi. Sve što je radio ovaj kreativni čovjek je radio temeljito i istrajno. I tako preko pedeset godina uz zvuke bluza, uz svijet rijetkih biljaka, probajući sve tehnike slikarstava stvarao je neumorno i baš večeras darovao nama na uvid svoja djela”, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Ćurić.

Retrospektivnu izložbu Dragana Providžala organizovali su Kulturni centar i Grad Trebinje u okviru manifestacije „Trebinjsko kulturni ljeto”, a postavka se može pogledati do 18. jula u galeriji Kulturnog centra.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković