Otvorena izložba „Papirni univerzum“

Večeras je u galeriji Kulturnog centra otvorena izložba „Papirni univerzum“ autora Aleksandre Rakonjac i Zorana Graovca.

Ovaj umjetnički i bračni par predstavio se trebinjskoj publici izložbom koja je rezultat njihovog tridesetogodišnjeg ispitivanja jednog eksperimenta. Zoran Graovac kaže da Aleksandra ima neke kosmičke teme, a on nešto prizemnije – pejzaže nadahnute radošću prirode i boja.

„ Ono što smo ovde predstavili je neobično. To, u stvari, nisu slike, nisu crteži, to su radovi sa papirnom pulpom, trodimenzionalni mobilni objekti povezani u više segmenata gde možete da gledate detalje, kao što su impresionisti slikali gledajući nešto u prirodi. Ova naša priroda je više neka sopstvena priroda kojom sintetizujemo i apstrahujemo neku formu izražavanja. Jako smo srećni što imamo priliku da izlažemo svoje radove u galeriji trebinjskog Kulturnog centra, koja izgleda svetski ”, istakao je Graovac.

Direktor Kulturnog centra Trebinje Miljan Vuković podsjetio je da je izložba „Papirni univerzum“ selektovana kao dio programa nastalog na osnovu raspisanog konkursa za izlagačku 2023. godinu.

„Zoran Graovac je neko ko je poznat trebinjskoj publici, s obzirom na to da smo prije nekoliko godina već izlagali sa Centrom za grafiku i možemo reći da je on neko ko je zadužio Srbiju i Republiku Srpsku pedagoškim radom i eksperimentisanjem na papiru. Zoran i Aleksandra su večeras, ovdje u Trebinju napravili zajednički, poetski nastup”, naveo je Vuković.

U ime grada Trebinja, posjetioce galerije Kulturnog centra pozdravila je Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, a izložbu je otvorila Anđelija Graovac, ćerka autora izložbe.

Izložbu „Papirni univerzum“ organizovao je Kulturni centar Trebinje, a postavka se može pogledati do 4. avgusta.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković