OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA JELENE MEDAN „GRANICE RAZUMIJEVANJA“

Diplomirana likovna umjetnica Jelena Medan iz Trebinja predstavila se večeras publici Kulturnog centra izložbom digitalnih grafika „Granice razumijevanja“.

Naziv njene prve samostalne izložbe, kako navodi, predstavlja jedan upitnik između publike i umjetnika, odnosno, stvaranja istine koja nastaje iz posmatranja.

„Kada umjetnik stvara, nekada nije u stanju da dođe do prave istine koja je sažeta od istine publike. Ta istina se stvara iz procesa posmatranja. Često publika kad posmatra, dolazi do jedne interpretacije, a ne do razumijevanja umjetničkog djela. Cilj umjetnika jeste da publika razumije to djelo. Kroz svoje radove, ja želim da istražim taj proces posmatranja, da na neki način usporim publiku u njenom zaključivanju“, istakla je Jelena Medan.

Ona smatra da umjetnost nije nešto što se na prvi pogled može razumjeti. Potrebno je istražiti, posmatrati situaciju u svijetu da bi se samo umjetničko djelo doživjelo na pravi način.

„Svako umjetničko djelo kada se analizira, analizira se sa aspekta vremena u kojem je nastalo. Otuda „granice razumijevanja“, granice koje umjetnik postavlja ali i granice koje publika pokušava da pređe ili dokuči“, dodala je Medan.

Izložbu je svečano otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje.

Izložba „Granice razumijevanja“ moći će da se pogleda u galeriji Kulturnog centra Trebinje narednih petnaest dana.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković