IZLOŽBA „’80. I 90. DANAS – ART&FACTS“ PRED PUBLIKOM KULTURNOG CENTRA TREBINJE

U galeriji Kulturnog centra Trebinje otvorena je izložba „’80. i ’90. danas – Art & Facts“, autorski projekat Udruženja za unapređenje i razvoj vizuelne i likovne umetnosti „Art-Zoom“ iz Beograda.

Postavka izložbe predstavlja oko četrdeset radova izvedenih u različitim medijima i raznovrsnim tehnikama. Projekat je osmišljen na način da starije i potpuno nove radove umjetnika, koji su se na našoj umjetničkoj sceni pojavili tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka, predstavi kroz različite široke, a za publiku zanimljive, koncepte. Principi postmodernizma povezuju dvadesetak autora ove izložbe, a zajednički imenitelj svih odabranih radova jeste primjena arhiviranja artefakata u nekoj od faza umjetničkog djela.

Istoričar umjetnosti Ivona Fregl, kustos izložbe, istakla je da je ideja cijelog projekta da približi publici savremenu umjetnost pošto danas postoji veliki jaz između umjetnosti i onoga što ljudi shvataju.

„Savremena umetnost ne može dobro da se shvati bez objašnjenja. Ne možemo mi sa svojim predubeđenjima, predznanjima i našom prošlošću sveobuhvatno da iščitamo jedan umetnički rad. Ovaj projekat smo pokrenuli da bismo ljudima objasnili da je to veoma shvatljivo i interesantno, da pogledamo iz različitih uglova neka umetnička dela, a i da im damo jedan „alat“ više u percipiranju i drugih izložbi. Taj koncept artefakata nije vezan isključivo za ovu izložbu, može da se primeni i za bilo koju drugu“, naglasila je kustos Ivona Fregl.

Izložbu „’80. i ’90. danas – Art & Facts“ Udruženje „Art-Zoom“ organizovalo je u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, a njenu realizaciju pomoglo je i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti pred publikom do 6. juna u Kulturnom centru Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković