IZLOŽBA „GRAFIKE“ DIMITRIJA STANKOVIĆA PRED PUBLIKOM KULTURNOG CENTRA TREBINJE

Izložba grafika mladog umjetnika iz Banjaluke Dimitrija Stankovića otvorena je večeras u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Izložba predstavlja presjek radova nastalih u toku protekle tri godine na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Ideja izložbe je upoznavanje sa grafikom kao posebnim jezikom u likovnom svijetu, odnosno, insistiranje na grafičkoj tehnologiji kao primarnoj stvari pri nastanku svakog grafičkog lista.

Prema riječima Dimitrija Stankovića, sam likovni izraz lišen je predmetnog, materijalnog svijeta jer je sama bit u onom „nevidljivom“.

„Radovi baš govore o tome, o drugim dimenzijama unutar nas samih. Cjelokupan skup misli, želja i osjećanja konkretizovan je unutar zadanog formata u grafičkom jeziku, u tehnici linoreza. Ono zanatsko (fizičko) najteži je izazov pri samoj obradi matrice i štampi iste, dok se poetika sama pojavi na kraju svake likovne predstave unutar grafičkog lista“, istakao je autor izložbe.

Stanković dodaje da je sve svedeno na eksperiment, koji je neminovan jer dopušta „nevidljivom“ da se lakše vizualizuje, te da je cilj samog istraživanja jedno energetsko putovanje gdje se, kroz tehnološke i likovne probleme, traži balans, odnosno harmonija istih.

Izložba „Grafike“ Dimitrija Stankovića biće otvorena do 19. marta u galeriji Kulturnog centra Trebinje.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković