Otvorena izložba digitalnih grafika “Fosilizacija”

U galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba digitalnih grafika “Fosilizacija”, autora Branimira Karanovića.

Karanovićeva izložba “Fosilizacija” posvećena je otkrivanju neobičnih veza između prošlosti i sadašnjosti.

Izložbu je svečano otvorio Dražen Bošković, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

“Ponosni smo što najbolji umjetnici iz cijelog regiona imaju želju da izlažu svoje radove u Trebinju, posebno ovdje u galeriji Kulturnog centra. Nadamo se da će taj kvalitet trajati i narednih godina. Ono što je meni posebno važno kod ove izložbe, jeste ta autentična veza između prošlosti i sadašnjosti. Poruka ove izložbe je da kvalitetne temelje iz prošlosti nadograđujemo, kako bismo budućim generacijama ostavili prave smjernice kako da stvaraju”, rekao je Bošković.

Autor izložbe Branimir Karanović kaže da večerašnja izložba obuhvata ciklus “Dva kvadrata”, koji je stvarao posljednjih sedam-osam godina.

“Ta dva kvadrata predstavljaju jednu vrstu paralele dva različita predmeta, objekta ili pojma koji su međusobno udaljeni nekada hiljadama godina, a u suštini predstavljaju jednu cjelinu. Što se tiče naziva izložbe ‘Fosilizacija’, znamo da su fosili nastajali hiljadama godina, u slojevima krečnjaka se okamenili i sve to mi danas otkrivamo i na osnovu njih saznajemo kako je izgledao život u prošlosti. Ja volim arheologiju i fosile sam poredio sa današnjim predmetima, bilo da su to banalni predmeti svakodnevne upotrebe ili umjetnički predmeti i bez obzira na protok toliko godina, neke stvari ostaju iste. Izobilje je asocijacija koje se javljaju u promatranju tih predmeta”, pojasnio je Karanović.

Branimir Karanović diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974. godine u klasi profesora Božidara DŽmerkovića u Beogradu. Magistrirao je 1976. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu – Odsjek grafika u klasi profesora Marka Krsmanovića. Bio je profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od 1996. godine profesor je fotografije na grafičkom odsjeku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Aktivno izlaže grafike i fotografije na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu od 1974. godine. Bavi se grafikom i fotografijom.

Tekst: Radio Trebinje
Foto: Jovan Vidaković