Otvorena izložba Pavla Kovača „Kratke priče iz Indonezije“

U galeriji Kulturnog centra Trebinje večeras je otvorena izložba fotografija Pavla Kovača pod nazivom „Kratke priče iz Indonezije“.

Na putovanjima po azijskim zemljama, privučen interesantnim licima slučajnih prolaznika, pejzažima i neuobičajenim situacijama, Pavle Kovač nastoji da svojim fotografijama zabilježi autentične detalje i da publici približi različite kulture.

„Kratke priče iz Indonezije“ nastale su kao rezultat autorovog petogodišnjeg boravka u Indoneziji, a da bi zadržao pažnju gledaoca, fotografije su predstavljene u formatu kratkih priča koje prikazuju atmosferu udaljenih indonežanskih krajeva.

Autor izložbe istakao je da je koncept čitave izložbe da se ispričaju neke priče o Indoneziji, da ne budu samo fotografije. Fotografske priče obrađene su kroz osam kolaža, od kojih svaki broji od šest do devet fotografija urađenih u analognoj tehnici.

„Ovo je, kao što možete vidjeti, vrlo mali broj fotografija bez ljudi. Ideja je bila da se njihov svakodnevni život prenese na fotografije – kako oni žive, način na koji rade, neki običaji i tradicije. Fotografije su crno-bijele, mislim da je puno autentičnije bez ikakve boje, jer priča je takva da fotografija sama govori za sebe, a boja može, u nekom smislu, da promijeni taj dojam“, naveo je Kovač.

Na otvaranju izložbe govorili su Elis Bektaš i dr Dragan Kovač, a izložbu je svečano otvorila Slađana Skočajić, načelnik Odjeljenja za kulturu.

Izložba „Kratke priče iz Indonezije“ Pavla Kovača biće pred trebinjskom publikom u galeriji Kulturnog centra do 30. decembra.

Duška Đajić
Foto: Jovan Vidaković