НУШИЋЕВ ОПТИМАЛАН БРОЈ“ И ОВАЈ ПУТ ОДУШЕВИО ТРЕБИЊЦЕ


Вечерас је у позоришту Културног центра пред требињском публиком одиграна представа „Нушићев оптималан број“, која је своје премијерно извођење доживјела управо на овом мјесту 2015. године. И овај пут публика ју је прихватила са одушевљењем. Представа је копродукција Сцене „Маска“ из Шапца и требињске Културне сцене „Мале ствари“, а њено настајање потпомогнуто је од стране Културног центра Требиње.


„Нушић би полудео кад би, којим случајем, могао да види своје ликове како су се побунили и дошли да траже правду за себе, да га грде зашто их је описао таквим какви јесу. Тако је настала ова прича“, каже глумица ове представе Анета Томашевић.


Публика је до сада одушевљено прихватала свако њено извођење. Теме Нушићевих дјела, као и његови ликови и данас се препознају међу нама. „Да је Нушић данас жив, мислим да више ништа ново не би имао да каже, да је све ово што се дешава данас, он описао још пре 100 година. А публика препознаје главне ликове.“, сматра Анета Томашевић.
Поред ње, у представи се појављује и сам редитељ, Иван Томашевић, у улози Бранислава Нушића, а неколико ликова овог комедиографа дочарао је требињски глумац Жељко Милошевић.
Сутра је завршно вече 12. фестивала „Дани малих ствари“. На репертоару су представа „Живот је лото“, београдског позоришта“Carte Blanche“, са почетком у 20.00 часова, а након ње, у 22.30 часова, глумица Ена Радовановић из Крушевца извешће своју монодраму „Да сам ја позориште“. У 23.30 је додјела диплома и свечано затварање фестивала.