Dodjelom nagrada večeras zatvoren 12.interdisciplinarni fest “Dani malih stvari”

Izviđenjem dvije monodrame, “Život je loto” zemunskog pozorišta “Carte blanche” i “Da sam ja pozorište” mlade glumice iz Kruševca Ene Radovanović u Kulturnom centru u Trebinju završen je dvanaesti  po redu interdisciplinarni fest “Dani malih stvari”.

U toku ove pozorišne manifestacije čiji pokrovitelj je grad Trebinje a koju su organizovali scena Male stvari i Kulturni centar Trebinje u periodu od 19. do 23. novembra odigrano je šest predstava.

 
Monodrama “Život je loto” je tragikomedija koja govori o nevjerovatnim događajima i situacijama kroz koje glavna junakinja Vera prolazi u 24 časa, a koju nam je na hvale vrijedan način donijela glumica Monika Romić.
 
Na željezničkoj stanici Vera priča svoju životnu priču u koju su upleteni muž, ljubavnik, kuma, mama, tata, hitana pomoć, spiker na željezničkoj stanici. Priča dobija na dinamici kada Verin muž dobija sedmicu na Lotu, a već u narednom trenutku sazna da ga žena vara. Tu počinje Verina drama a publici komedija. Publici je ostavljeno da izabere kraj : da li će junakinja izabrati slobodu bez novca ili zatvor poslije koga je čekaju milioni?
 
“Da sam ja pozorište”, fantastična monodrama autorke teksta i glumice Ene Radovanović je maestralno izvedeni vapaj mladog glumca za scenom i pravdom u pozorištu.
Žiri festivala u sastavu:Olgica Cice, Momir Brkić, Miljan Vuković, Jelena Bovan i Darko Kurtović jednoglasno je ocijenio da je kvalitet predstava bio na zavidnom nivou, plodonosan i kreativan.
Za najbolje ostvarenje u kategoriji najbolja glumica žiri je jednoglasno proglaio Slađanu Zrnić iz pozorišta “Jazavac” iz Banja Luke koja je tumačila lik Lane u predstavi “Malo Blago”.
Nagrada za najboljeg glumca pripala je Ivanu Tomaševiću koji je maestralno odigrao lik Branislava Nušića u predstavi “Nušićev optimalan broj”, koja je nastala u koprodukciji “Scene” iz Šabca, pozorišta “Male stvari” iz Trebnja i “Kulturnog Centra ” Trebinje.
Po mišljenju žirija “Nušićev optimalan broj”
je i  najbolja predstava ovogodišnjeg festivala.
Specijalna nagrada žirija pripala je Eni Radovanović čijom monodramom je i završen ovogodišnji festival.