DRUGO VEČE 12. FESTIVALA „DANI MALIH STVARI“

  

Večeras je u Kulturnom centru, u okviru festivala „Dani malih stvari“, trebinjska publika uživala u predstavama studenata beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti.

Riječ je o ispitnim predstavama studenata Glume, odnosno o scenama iz komada „Nakaze“ Lic Hibnera i „Ne igraj na Engleze“ Vladimira Đurđevića.

„Ovo je završni ispit sa prve godine glume. Studenti imaju određene programske jedinice i na prvoj godini uglavnom rade na iskrenosti i ubedljivosti. Nemaju, još uvek, precizno definisane likove, ne bave se njima, već samom glumom, u svoje ime“, naglasila je Marija Milenković, profesorka Glume na FDU Beograd.

Predstava „Nakaze“ govori o moćnom demagoškom uticaju televizije na mlade ljude, adolescente, koji prolaze kroz mučne procese sazrevanja u konzumentskom mas-medijskom društvu i koji su u stalnom konfliktu sa okolinom zbog raskoraka između želja i mogućnosti. Dezorijentisani u životu i izgubljeni u svijetu mas-medija, mladi nekritički konzumiraju sve ono što im televizija servira. Čitave generacije potpuno slijede modele ponašanja, izgleda i sisteme vrijednosti koji se neselektivno serviraju na televiziji.

U komadu „Ne igraj na Engleze“ likovi su istovremeno smiješni i tužni. Kroz njihove odnose i sukobe realistično je prikazana sudbina čitave jedne generacije, onih koji su najljepše godine proveli u vrijeme raspada društva, ratova i sankcija. Trojica prijatelja koji su odrasli zajedno, trojica urbanih tridesetogodišnjaka, izgubljeni su u punoj snazi svog života, odustali od svega i žive samo za jedno – za kladionicu. Ovo je priča o gubitnicima, i to ne onima koji su izgubili, već o onima koji nisu ni pokušali.

„ Ovde je, zapravo, reč o tragikomediji. Izabrali smo ove komade jer su ove teme danas veoma aktuelne, a studentima vrlo bliske“, dodala je profesorka Milenković.

Sljedeća predstava, „Nušićev optimalan broj“, koprodukcija Kulturnog centra Trebinje, šabačke Scene „Maska“ i trebinjske Kulturne scene „Male stvari“ zakazana je u srijedu, 22. novembra u 20.00 časova.

D.Đ.