ДРУГО ВЕЧЕ 12. ФЕСТИВАЛА „ДАНИ МАЛИХ СТВАРИ“

  

Вечерас је у Културном центру, у оквиру фестивала „Дани малих ствари“, требињска публика уживала у представама студената београдског Факултета драмских уметности.

Ријеч је о испитним представама студената Глуме, односно о сценама из комада „Наказе“ Лиц Хибнера и „Не играј на Енглезе“ Владимира Ђурђевића.

„Ово је завршни испит са прве године глуме. Студенти имају одређене програмске јединице и на првој години углавном раде на искрености и убедљивости. Немају, још увек, прецизно дефинисане ликове, не баве се њима, већ самом глумом, у своје име“, нагласила је Марија Миленковић, професорка Глуме на ФДУ Београд.

Представа „Наказе“ говори о моћном демагошком утицају телевизије на младе људе, адолесценте, који пролазе кроз мучне процесе сазревања у конзументском мас-медијском друштву и који су у сталном конфликту са околином због раскорака између жеља и могућности. Дезоријентисани у животу и изгубљени у свијету мас-медија, млади некритички конзумирају све оно што им телевизија сервира. Читаве генерације потпуно слиједе моделе понашања, изгледа и системе вриједности који се неселективно сервирају на телевизији.

У комаду „Не играј на Енглезе“ ликови су истовремено смијешни и тужни. Кроз њихове односе и сукобе реалистично је приказана судбина читаве једне генерације, оних који су најљепше године провели у вријеме распада друштва, ратова и санкција. Тројица пријатеља који су одрасли заједно, тројица урбаних тридесетогодишњака, изгубљени су у пуној снази свог живота, одустали од свега и живе само за једно – за кладионицу. Ово је прича о губитницима, и то не онима који су изгубили, већ о онима који нису ни покушали.

„ Овде је, заправо, реч о трагикомедији. Изабрали смо ове комаде јер су ове теме данас веома актуелне, а студентима врло блиске“, додала је професорка Миленковић.

Сљедећа представа, „Нушићев оптималан број“, копродукција Културног центра Требиње, шабачке Сцене „Маска“ и требињске Културне сцене „Мале ствари“ заказана је у сриједу, 22. новембра у 20.00 часова.

Д.Ђ.