MAKEDONCI NA FESTIVALSKOJ SCENI ISPRAĆENI BURNIM APLAUZOM

Druge večeri 64. „Festivala festivala“ publika je imala priliku da pogleda pobjedničko ostvarenje 58. Festivala amaterske drame u Kočanima. Na pozorišnoj sceni Kulturnog centra nastupili su predstavnici Makedonije, članovi Teatra pri Domu kulture „Ivan Mazov Klime“ iz Kvadaraca, koji su izveli komad „Ne igraj na Engleze“ / „Ne se kladi na Englezi“.

Predstava je rađena po popularnom dramskom tekstu beogradskog pisca Vladimira Đurđevića koji godinama plijeni pažnju publike širom regiona u raznim pozorišnim kućama, a za adaptaciju i režiju zadužen je bio Dime Kocevski.

Kroz odnose i sukobe tri najbolja druga realistično je prikazana sudbina čitave jedne generacije, onih koji su najljepše godine proveli u vrijeme raspada društva. Trojica nekada najboljih prijatelja ne mogu da se otrgnu pošasti kladionice, protraćili su svoje živote, međusobno se varaju i podmeću jedan drugome.

Diplomu protagoniste večeri dobio je Vidan Stanoev za ulogu Negra.

U okviru pratećeg programa festivala, u galeriji Kulturnog centra održana je promocija drugog, dopunjenog izdanja knjige „Anegdote i crtice iz pozorišnog života“, koju je priredio teatrolog Milovan Zdravković.

Anegdote ilustruju odnose između ljudi u pozorištu, njihov odnos prema lokalnoj sredini, ali i sredine prema njima, posredno objašnjavajući društveno stanje i duh toga doba. O knjizi su, pored autora Milovana Zdravkovića, govorili teatrolog Zoran Đerić i Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i pozorišni kritičar, a dijelove iz knjige čitala je glumica Marija Đajić.

U ponedeljak, 26. jula, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta iz Bečeja izvešće predstavu „Policajci“.

Duška Đajić

Foto: Jovan Vidaković